2800 hektárt tarolt le a májusi ítéletidő - Eurómilliós károkról beszélnek

agrarszektor.hu
A hét elején két napon keresztül ítéletidő tombolt Németországban. A felhőszakadás és a jégverés több sávban letarolta a földeket, kimosta vagy beiszapolta a frissen elvetett kukoricát. Ez az időjárás merőben szokatlan errefelé, de sajnos egyre gyakoribbá válik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Több millió eurós kárt okozott a hét eleji jégesőcunami Németországban, ami 2800 hektáron verte el a termést. A jégkárbiztosító (Vereinigte Hagelversicherung) jelentése szerint a két napon keresztül tomboló ítéleidő nagy pusztításokat okozott a földeken. Néhol négyzetméterenként 150  liternyi víz zúdult le, míg másutt a jégverés döngölte földbe a vetést.  A bejelentett kár 6,5 millió euró, a betakarítható termés hozamértéke legalább egymillió euróval csökken.

Az egyik legkeményebben érintett térség Észak-Rajna-Vesztfáliában Bielefeld, ahol 500 hektárnyi nemrég elvetett kukoricát és cukorrépát mosott ki a földből vagy iszapolt be teljesen az önzönvíz. Hessen tartomány sem úszta meg, itt leginkább a jégeső pusztított. A Boden-tó északi részétől Ulmig szintén egy erős zivatarzóna haladt végig sok jégkárt okozva. Bajoroszágot egy-egy sávban érintette a jégverés.

Németországban most kezdik észrevenni, hogy jégverés elleni biztosítás nélkül már túl kockázatos a termelés. Már csak egy lépés, hogy eljussanak az aktív védekezésig. Magyarország éghajlati okokból hamarabb ismerte fel, hogy az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás ellen jégvédelmi ágyúk hálózatával kell védekezni. A felhőszakadás problémáját ez persze nem oldja meg, és Németországban még mindig ez okozza a nagyobb gondot. A legviharosabb időszakuk érdekes módon nem a nyár, hanem az ősz.

Címlapfotó forrása: tag24.de

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?