Durva élelmiszerdrágulás közeleg az országban: a magyar földeken dől el minden

agrarszektor.hu
Legfeljebb a katasztrófa elhárítására lesz elegendő az a csapadék, ami a hét közepétől várható. A hónapok óta tartó szárazság miatt a gazdák már egy átlagos termésnek is örülnének. Emellett már most látszik, hogy kiadós esőre lenne szükség ahhoz, hogy a zöldségek, a gyümölcs, valamint a kenyér ne dráguljanak idén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha nem érkezik megfelelő mennyiségű csapadék a napokban, akkor komoly drágulásra lehet számítani idén mind a gyümölcsök, mind pedig a zölségek piacán - írja a Népszava. A jelenleg is drága zöldség és gyümölcs ára valószínűleg nem lesz sokkal alacsonyabb a primőr szezonnál. Ezen kívül, ha a takarmánynövényekből és a kenyérgabonákból is gyenge termést takarítanak majd be a termelők, akkor a húsok, a húskészítmények, és a kenyér is többe kerül majd.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A Nyugat-Dunántúl, és az Alpok-alja kivételével az egész országban aszály van, a legszárazabb régiókban pedig mintegy 150 milliméternyi csapadék hiányzik, és nincs vízutánpótlás - mondta a lapnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke. A tavaszi vetések elkezdődtek, de a kukorica és a cukorrépa fejlődésében már látszani fog az aszály, az őszi vetések, mint a búza, a repce és a többi haszonnövény pedig vízhiányban szenvednek. Előfordult, hogy az átlagos hektáronkénti 5-5,5 tonnás búza termés helyett 1,5-1,6 tonnát, kukoricából pedig az átlagos 7-8 tonna helyett 3-4 tonnát takarítottak be - jegyezte meg Vancsura József. Ha nem lehet legalább részben pótolni a hiányzó csapadékot, a több szántóföldi növény esetében is gyenge termésre lehet számítani és nem vigasz, hogy szerte Európában hasonló gondokkal küszködnek a termelők - tette hozzá.

Tavaly is viszonylag aszályos volt az év, de a legtöbb gyümölcsfajnál ennek ellenére nagy termést szüretelhettek a gazdák - közölte Apáti Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Emiatt, főleg a nem öntözött ültetvényeken, már ősszel látszott, hogy kevesebb lesz a virágrügy, amelyek további fejlődéséhez szükség lett volna az őszi, majd az idei csapadékra, hogy elegendő nedvesség legyen a talajban. A nyári, szeptemberi aszály után ugyan október-novemberben megfelelő mennyiségű, mintegy 100 milliméter csapadék hullott, ám nem egyenletes eloszlásban. Egyes régiókban késő ősszel is alig esett eső - hangsúlyozta az alelnök. 

A téli csapadékhiány rövidtávon nem okoz gondot, mert nyugalmi időszakban vannak a fák, de tavasszal, a vegetáció kezdetén a téli csapadék adná a tartalékot - emelte ki Apáti Ferenc. Különösen a korán virágzó fajok, mint a kajszibaracknál, amelynél már megtörtént a virágzás, illetve az őszibaracknál ahol jelenleg is bontják a szirmaikat a fák, a hajtásnövekedéshez már nagyon is hiányzik a nedvességtartalék, a csapadék. A többi gyümölcs 1-3 hét múlva borulhat virágba, és ha addig tart az aszály, az további gondokat okoz. Ezen az elkövetkező napok csapadéka sem sokat enyhít, mert legalább 20-30 milliméterre lenne szükség, de annyi nem valószínű, hogy érkezik. A szakemberek eleve közepes termést vártak 2019-ben, de a tavaszi fagyok és az őszi-téli aszály miatt még az előre jelzettnél is kevesebb lehet a gyümölcs. Az öntözött ültetvényeken ezzel szemben az átlagnál jobb termésre számíthatnak - tájékoztatta a Népszavát az alelnök.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?