Talaj nélkül is van élet - De még mennyire! (+videó)

agrarszektor.hu
Egy brit agrár-tech cég aeropóniás technológiát fejlesztett ki, amely nagyban növelné a klímaváltozás miatt egyre sérülékenyebb élelmiszerbiztonságot. A vízpárában lebegő gyökerek a szabadföldi termelés vízigényének 5 százalékával is beérik, a rendszer termelékenysége a hidropóniát is 70 százalékkal felülmúlja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól.

2050-re az emberiségnek 70 százalékkal növelnie kell az élelmiszer-termelést, hogy az akkorra 9 milliárdra duzzadó lakosság táplálákhoz jusson. A meglévő mezőgazdasági módszerek nem elegendőek ahhoz, hogy ezt a növekvő globális népességet megfelelő mennyiségű élelemmel ellása, arról nem is beszélve, hogy mindezt 25 százalékkal kevesebb termőföldön, a jelenlegihez képest degradáltabb talajminőségen kell megtenni, az éghajlatváltozás kihívásait nem is említve. Nagy Britanniába a legtöbb "friss" termék a szezonon kívül import áruként érkezik az országba, gyakran több száz mérföldet utazik, mire a fogyasztók asztalára kerül, ami hatalmas pazarlást és környezetterhelést jelent a teljes ellátási láncban.

A brit LettUs Grow agrár startup cég egyik innovációja erre a problémára próbál választ adni: az általuk kifejlesztett aeropóniás technológiával a jelenleginél jóval hatékonyabban lehetne vertikális farmokon zöldségféléket termelni. Az Egyesült Királyság innovációs ügynöksége, az Innovate UK, 400 ezer fonttal támogatja az agrár-tech cég közel 700 ezer fontos (bő 254 millió forintos) projektjét, amely hozzájárulhat az élelmiszerbiztonság növeléséhez. A LettUs Grow nevű startup az állami támogatás révén nagyjából egymillió font felett rendelkezik, és a kutatásban részt vesz a Bristoli Egyetem is.

Mi micsoda a talaj néküli termesztési rendszerekben?
- Az akvapónia az akvakultúrára épül, azaz egy tógazdasággal kombinálja a növénytermesztést. A halakról elfolyó víz tápértékét is hasznosítja.
- A hidropónia egy olyan vízfelületen "úsztatott" növényzetet jelent, amelyben a bevitt tápanyagokat mesterségesen adagolják a "tápoldatba", majd a felhasznált vizet visszakeringetik a rendszerbe.
- Az aeropóniás technológiában vízfelülettel sem érintkezik a növény, egyfajta dunsztos párában lógnak a gyökerei, maga a pára hordozza a tápelemeket.
A LettUs Grow szabadalmaztatott aeroponikus rendszerével a már működő hidropóniás termeléshez képest 70 százalékkal több leveles zöldséget, salátát és gyógynövényt lehet termeszteni.

Az aeroponiás termelés során a talaj használata helyett a növényi gyökerek tápanyagban gazdag ködben szuszpendálódnak. Ez nemcsak a gyökerek jobb oxigén-ellátását teszi lehetővé, de a növények is ízletesebbek lesznek és gyorsabban nőnek, mint a hagyományos hidropónikus termelés során.

A klasszikus szabadföldi gazdálkodáshoz képest 95 százalékkal alacsonyabb a technológia vízigénye

- olvasható a cég közleményében. A növények LED-es fényforrás segítségével fotoszintetizálják és raktározzák el az energiát. A cég nem használ rovar- vagy gombaölő szereket, illetve azzal, hogy városokba telepítik ezeket a üvegházakat, nagymértékben rövidül a mezőgazdasági termék útja a termőföldtől az asztalig, ezáltal jóval kisebb a módszer környezeti lábnyoma is.

Charlie Guy, a vállalkozás alapítója és ügyvezető igazgatója szerint a magán- és közfinanszírozás beiktatása a vállalatba lehetővé teszi számukra, hogy felgyorsítsák ennek a világon az egyik a legfejlettebbnek technológiájú létesítményének a kiépítését. "A globális agrár-technológiai ipar mostanra nagyon izgalmassá vált azzal, hogy szükségszerűen az élelmiszertermelés gazdasági és környezeti fenntarthatóságának javítása került a fejlesztések középpontjába" - tette hozzá.

Az innováció létfontosságú a hosszú távú élelmiszerbiztonság és a fenntarthatóság biztosításához - véli Matias Wibowo, a projektet támogató ClearlySo befektetési igazgatója. Szerinte a LettUs Grow az egyik zászlóshajója a vertikális okosfarmok mozgalmának, amely jelenleg gyorsan fejlődik a városi környezetben. Befektetőik látják az értéket mind a pénzügyi, mind a környezeti, társadalmi hozamok tekintetében, ezért is álltak a fejlesztőcég mellé.

Tóth Krisztina

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?