Itt az új őrület: mostantól mindenki így fog zöldséget termeszteni Magyarországon?

Itt az új őrület: mostantól mindenki így fog zöldséget termeszteni Magyarországon?

agrarszektor.hu
A precíziós zöldségtermesztés terén egyre nagyobb figyelem és érdeklődés övezi a zárt téri termelést. Ennek egyik fő jellegzetessége a kontrollált környezet, beszéljünk bár a legmodernebb üvegházakról, vagy épp a beltéri növénytermesztő üzemekről. A növények számára elengedhetetlenül szükséges fénymennyiség pedig egyre könnyebben és egyre gazdaságosabban biztosítható a legújabb világítási technológiákkal - hangzott el a Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállításon. A szakemberek beszéltek arról is, hogy az ezekre a technológiákra való átállás ugyan meglehetősen tőkeigényes, mégis az látható, hogy legújabb világítási rendszerek alkalmazása hosszabb távon a költségek csökkenését és a hozamok növekedését hozhatja magával.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A precíziós zöldségtermesztés terén egyre nagyobb figyelem és érdeklődés övezi a zárt téri termesztést, mivel itt alkalmazzák legrégebben precíziós alapelveket. A beltéri növénytermesztés, az úgynevezett indoor farming egyik kardinális pontja a világítás kérdése, hiszen ezeknél a rendszereknél a növények fényigényét teljesen mesterséges fényforrásokból kell kielégíteni. Nagyon nem mindegy azonban, hogy ezek milyen technológiai színvonalat képviselnek, és milyen módon vannak felszerelve és vezérelve.

Az utóbbi időszakban a magas beruházási költségek ellenére is elkezdődött az átállás a zöldségtermesztési ágazatban a hagyományosról a LED világításra - mondta Mesterházy Csaba, a Ledium Kft. ügyvezetője a Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállításon. Az elmúlt évben azonban az üvegházi szegmensben óriási leállások voltak az elszálló energiaárak miatt, és sok vállalkozás kényszerült arra, hogy szüneteltesse, vagy teljesen feladja a termelését. Az energiaválság a beltéri növénytermesztésnél is beütött, és ahogy a szakember fogalmazott, ezek a régi rendszerekkel se voltak gazdaságosak, most meg végképp ellehetetlenült a működésük. Ennek azonban lesz egy pozitív vonulata is, mivel a válság elmúltával óriási verseny várható ezen a területen. Mesterházy Csaba ismertette továbbá a Ledium Kft. által kifejlesztett és installált rendszereket, azok specifikációt és az ezekkel elérhető energiafogyasztás-csökkenés mértékét.

Egymás után zárnak be a beltéri kertek, ugyanis azok az ezzel foglalkozó vállalkozások, amelyek csak egy kultúrára foglalkoznak, és ipari mennyiségben akarnak termelni, nem lesznek fenntarthatóak - mondta el Dr. Balázs Bence, a HoReCa-szektor számára mikrozöldségeket termesztő bedrock.farm munkatársa. A szakember elmondta, hogy a vállalkozásuk célja, hogy olyan beltéri, háztáji kerteket hozzanak létre, ahol mikrozöldségek nagy variációját termesztik, jó minőségben és magas hozzáadott értékkel. Balázs Bence elmondta, hogy a mezőgazdaság folyamatosan halad az egyre erősebb kontrolláltság felé, ez pedig a beltéri növénytermesztésnek az egyik alapvetése is. A beltéri növénytermesztésnek azonban ötvöznie kell a bio és kézműves termékek, valamint az ipari termelés előnyeit, de nem szabad szem elől téveszteniük, hogy a legnagyobb érték a termék. Amelyik cég elkezd csak a volumenre fókuszálni, az épp azt a sajátosságát veszti el, ami előnyt biztosíthat számára a versenyben - ismételte meg a szakember. Balázs Bence beszélt arról is, hogy a beltéri növénytermesztés legnagyobb előnyei az állandóság, a piacorientáltság és a kiszámíthatóság. És bár a rendszer képes arra, hogy akár barackot is megtermeljenek a segítségével, az ilyen gyümölcs előállítási költségei olyan magasak lennének, hogy az a vállalkozásnak csak veszteséges lehet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csak a kertészeti termékek lesznek azok, amelyek a beltéri termesztésben hasznosíthatóak a piac számára. Balázs Bence ugyanakkor kiemelte, hogy a beltéri termesztésű növények aránya várhatóan nem fogja megelőzni a hagyományos termesztésűekét, de ennél az ágazatnál a megtermelt tonnák helyett rendelésre aratott grammokban kell gondolkodni, amelyeket nem kell hosszú időn át tárolni és szállítani, hanem gyorsan eljuttathatóak a megrendelőhöz.

Balázs Bence beszélt arról is, hogy a beltéri precíziós növénytermesztő rendszereknél mindennél fontosabb a rendszer élelmiszerhigiéniai feltételeit biztosítani. A koncepció, amely szerint a termesztés során minden kontrollálva van, nem juthat be semmi kívülről és teljesen antiszeptikus a környezet, elvben mind igaz, ugyanakkor hatalmas kockázatok is rejlenek benne. A magas állománysűrűség miatt, ha a károsítók bejutnak a rendszerbe, akár a teljes termést tönkretehetik, a kontrollált klíma pedig nemcsak a növényeknek, de a baktériumoknak és a gombáknak is kedvez. Az, hogy a termesztés során nincsenek szélsőséges időjárási események, fokozott odafigyelést tesz szükségessé, és általában elmondható, hogy ezek a rendszerek nagyon kényes fizikai és biológia egyensúlyt igényelnek a működéshez. Úgy kell létrehozni a rendszert, hogy a működés során már nem lehet teljesen aszeptikussá és csíramentessé tenni - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a működtetés során mind a biológiai, mind a fizikai részről oda kell figyelniük minden lehetséges kihívásra és problémára, vagyis a prevenció és kontroll csak akkor lehet hatékony, ha mindkét oldalon elvégzik a szükséges feladatokat. Ha valamelyik paramétert kiveszik, vagy sérül az egyik oldal, akkor az már azzal járhat, hogy eladhatatlanná válik a termék. Balázs Bence beszélt arról is, hogy a beltéri növénytermesztési ágazat sikerességét mutatja, hogy egyre több vállalkozás foglalkozik azzal, hogy a beltéri növénytermesztés számára vetőmagokat állítsanak elő.

Az előző év mindenkit megtanított rá, hogy az energiaárak elszállása komoly következményekkel járhat az üvegházi, vertikális és beltéri növénytermesztők számára - jelezte Utasi Lőrinc, a Csillagváros Kft. munkatársa, aki azt is kiemelte, hogy ezeknél a termelési egységeknél az energiaköltség oroszlánrészét még mindig a világítás adja. Ez vertikális farmoknál mintegy 55-65%-ot jelent, de az üvegházakban is 20-30% körül lehet a világítás aránya a költségek terén. A szakember ezután levezette, hogy a speciálisan a kertészeti termesztésre létrehozott lámpák minden téren jobbak a hagyományos, boltban kapható lámpáknál, és az egyes paramétereket (ár, élettartam, fogyasztás, stb.) tekintve minden esetben jobb eredmények születtek ezekkel a világítótestekkel.

Az általános és a beltéri növényvilágítás között a legfontosabb különbség, hogy az előbbi csak az emberi faj számára, annak érdekében készült, míg ez utóbbinál sokféle faj, fajta igényeire kell odafigyelni - jelentette ki dr. Balázs László, a MATE, Növénytermesztési-tudományok Intézet, Agronómia Tanszékének egyetemi docense. A szakember rámutatott, hogy mindegyik növény más, ebből kifolyólag eltérő igényeik vannak, amelyeket figyelembe kell venni. Dr. Balázs László a világítás kapcsán beszélt a térbeli egyenletesség fontosságáról is, vagyis hogy a már a kis mértékű eltérések is komoly különbséget jelenthetnek a növényeknél, valamint arról is, hogy a spektrumnak óriási szerepe lett abban, hogy milyen terméshozamot lehet elérni. Ezen a téren még nem alakult ki az egységes, szabványos módszertan. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatékony növényvilágítás csak úgy valósítható meg, ha az ember a technológián túl ismeri a növényt is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?