Itt a tél! Milyen a növények kondíciója?

Agrárszektor
Csaknem háromhónapos csapadékszegény időszakon vagyunk túl, amit különösen a Dunától keletre szenvedtek meg az őszi vetésű kultúrák. Az 5 fokos decemberi "melegben" a kalászosok magukhoz tértek, megrázta magát a repce is. Nyomtalanul mégsem múlik el egy ilyen hosszúra nyúlt, aszályos időszak. Milyen hatása lesz ennek a növények kondíciójára?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csongrád megyében egy igényes, profi termelő, aki egy egyszerű fajtaárpával is képes 10 tonnás hozamot produkálni, arra panaszkodik, hogy a környékén három hónapig nem esett eső, úgyhogy az árpa csak most, az elmúlt hetekben érkező csapadék hatására kelt ki. "Már az idei szezon is elkeserített, nálam kevésnek számít a 8,5 tonnás árpahozam. A tavaszi áprilisi hőség és aztán a betakarításkor érkező eső keresztülhúzta a számításaimat. Pedig a disznóknak enniük kell…"

Győr-Moson-Sopron megyében november elején érkezett egy 20 mm-es eső, melynek nyomán kelegetni kezdett az árpaföld. "Ennek mostanra már kielégítő az állapota, de a korán vetett hibridbúza még mindig csenevész. A foghíjasan kelő fajtabúzának van a legnagyobb esélye helyre jönni, kompenzációs képesség terén ezt követik a hibridbúzák, az árpa és a durum. Az idei őszt nemcsak a szárazság, de arovarinvázió is emlékezetessé tette. Aki nem rovarölő szerrel csávázott vetőmagot vetett, ott gond lehet a vírusvektorokkal. Főként akkor, ha ősszel csak az állomány 10 százaléka kelt ki, mert ez ilyen táblára a gazdák rá sem mennek permetezővel. Pedig a rajtuk táplálkozó levéltetvek hordozhatják a sárga törpülés vírusát. Elég hozzá egy hűvös, csapadékosan induló tavasz, és máris elszabadul a kór az addigra már-már megerősödő állományban" - aggódik a termelő.

Sárga törpülés vírus - tavasszal gond lehet?

Aratás idején az őszi árpát 43-45 ezer forintos tonnánkénti áron vitték a kereskedők. A gazdák örömmel adták oda a terményt, ami az év első bevételét hozza a házhoz. Senki nem sejtette, hogy három hónap múlva már 10 ezer forinttal többet ér a mag. Addigra világossá vált, hogy egész Nyugat-Európában takarmányínség bontakozik ki az aszály nyomán. "Nálam ez az első növény, ami lejön a tábláról, rendszerint azonnal eladom" - magyaráz egy Veszprém megyei termelő. "Vethetnék persze repcét is, de abban állandóan benne kell lenni a permetezőgéppel. Az árpa viszont kis költséggel termeszthető, korai kultúra. Idén nagyon száraz volt a föld a vetéskor, sok múlott a gondos talajművelésen és a magágy zárásán. Mivel hosszú, meleg volt az ősz, oda kellett figyelni a levéltetvek irtására, a biztonság kedvéért gombaölőt is tettem a tankba a rozsdafertőzés megelőzésére."

Egy Fejér megyei szaktanácsadó abszolút jogosnak tartja az előbbi gazdák növény-egészségügyi aggodalmait. "Levéltetűt ugyan kevesebbet találtam, mint kabócát, de elképzelhető egy sárga törpüléses vírusjárvány. Viszont októberben kezdődő vörösrozsda tüneteit láttam, illetve erős volt a lisztharmatfertőzés, már ivaros termőtestek is akadtak a levélen. Tapasztalatom szerint a lisztharmat egyre agressszívabb kórokozóvá válik. Tavaly egy ősszel nem kezelt durumtáblában olyan erős fertőzést okozott, hogy tavasszal már a csúcskategóriás készítményekkel sem lehetett megállítani. Most is csak azt mondom: olcsóbb ősszel védekezni a gombás betegségek ellen, vagy ha ez elmaradt volna, akkor jövőre korán és nagyhatású szerekkel menjünk rá a táblára. A kórokozók ott vannak, az előbbieken túl a fahéjbarna foltosság is jelen van az állományokban."

Tavasszal újra támad a lisztharmat

Hajdú-Bihar megyében az árpaföldek állapota szinte teljes egészében a géppark minőségén múlott - állítja egy szaktanácsadó. A száraz rögön kellett az erős, masszív, nagy teljesítményű eszköz. "Aki szebb magágyat tudott készíteni, és a magot pontosan, egyenlő mélységbe lehelyezni, annak szemmel láthatóan egyenletesebben kelt az állománya. Különben nem nagy itt a becsülete az árpának, hiába jelentős az állatállomány a megyében. A takarmánygyártó, akitől a premixet rendelik a gazdák, ezt a terményt is házhoz hozza. Akinek mégis van árpája, nem szeret költeni rá. A térségben kevés a nehezen irtható gyom, például a széltippan, így az őszi gyomirtás is elmarad - gyakorlatilag minden kultúrában. Pedig az olyan őszökön, mint ez volt, hosszan kelnek a gyomok is. Amivel itt még gond volt, az a pocok. Már nemcsak Békésben és Csongrádban okoz nagy kárt, nálunk is sok lett a háborítatlan lucernás. Most hogy megjött az eső és a hideg, kicsit fellélegezhetünk…"

A cikknek nem volt témája a repce új csávázószere, de az őszi vetések kapcsán folyamatosan előbukkant a Lumiposa neve. A csávázószer csaknem háromszor drágább, mint a kitiltott rovarölők, de keveset ért a repcedarázs álhernyója ellen. "Ezt nem is ígérték a forgalmazók" - veszi védelmébe a készítményt egy növényvédelmi szakmérnök. "Elsősorban a kis káposztalégy nyüveit kellett irtania, és azt meg is tette. A kezeletlen táblákon 10-15 nyüvet is találtam tövenként, míg a csávázott táblákban csak egy-kettőt. Az viszont igaz, hogy a repcebolha és a repcedarázs ellen 3-4-szer kellett permeteznünk egy klórpirifosszal."

Az álhernyóra nem hatott a csávázás

Mostanra lassan elcsitulnak a kedélyek, végül is mindegyik kultúra több-kevesebb sikerrel átvészelte a vénasszonyok hosszúra nyúlt nyarát. Ami a mezőn van, azért februárig már nem tehetünk többet. Ideje a raktárkészletet menedzselni és eladogatni a terményt. Hamarosan bekopogtatnak az első vetőmagkereskedők.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?