Aggódhatnak a magyar baromfitartók: ezeket a korlátozásokat bárkinél bevezethetik

Aggódhatnak a magyar baromfitartók: ezeket a korlátozásokat bárkinél bevezethetik

agrarszektor.hu
Ahogy korábban az agrárszektor.hu beszámolt róla, egyre nagyobb méreteket ölt a madárinfluenza, és mostanra már Magyarországon is több megyében megjelent a szörnyű vírus. Éppen ezért kulcsfontosságúvá vált, hogy a magyar baromfitartók pontosan tisztában legyenek azzal, mik a teendőik, ha az ő telepükön is felüti fejét a gyilkos kór. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a különböző szállítási korlátozásokról, kikre vonatkoznak, illetve hol lehet kérni a felmentést alóla.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lapunk korábban már beszámolt arról, hogy a közelmúltban Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti telephelyen madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), majd pár nappal később, egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is a fertőzés jelenlétét igazolta a hatóság laboratóriuma. A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni, Európában azonban ennek csekély az esélye az állatokkal való szoros kontaktust kerülő állattartási gyakorlat és a baromfiból származó termékek fogyasztási szokásai miatt. 

A magyar baromfitartóknak azonban érdemes felkészültnek lenniük. Január 16-án megjelent az országos főállatorvos legújabb határozata, amely Magyarország teljes területén előírja a baromfik zártan tartását. Az intézkedés célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal való érintkezés lehetősége, ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a különböző szállítási korlátozásokról, kikre vonatkoznak, illetve hol lehet kérni a felmentést alóla.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért kell szállítási korlátozásokat elrendelni a kitörési pont körül?

Mert a vírus terjedését minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni. A betegség terjedésének egyik legnagyobb kockázata, hogy még tünetmentes, egészségesnek látszó, de már fertőzött állatok mozgatásával kerül ki a zárlat alatt álló területről a vírus. Ezért alapelvként a korlátozás alatt álló területen tilos minden állatmozgás, mely alól kérelemre, szigorú feltételeknek való megfelelés esetén adható felmentés.

Miféle szállítási korlátozásokat rendelhetnek el?

A fertőzött gazdaság körüli három kilométer sugarú területen védőkörzetet, a fertőzött gazdaság körüli legalább tíz kilométer sugarú területen pedig megfigyelési körzetet jelöl ki a hatóság. A védőkörzeten és a megfigyelési körzeten belül tilos gazdaságokból kifelé és a gazdaságokba befelé irányuló baromfi- és tojásszállítás. Bizonyos szállításokra az állategészségügyi hatóság egyedi engedélyt adhat ki, amely különféle vizsgálatokhoz illetve egyéb feltételekhez kötött.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a különbség a védőkörzet és a megfigyelési körzet között?

Mindkét körzet általános korlátozó intézkedéseket tartalmaz az állatok, emberek és járművek mozgása tekintetében. A védőkörzetben a baromfik és termékeik mozgásának korlátozása szigorúbb, mint a megfigyelési körzetben (például 1: a védőkörzetben lévő vágóhíd esetében a mentes területről érkező vágóállatot is elkülönítetten kell vágni, darabolni, tárolni, szállítani, míg a megfigyelési körzetben lévő vágóhíd esetében ez nem szükséges, 2: védőkörzetből származó állat kiszállításánál több feltételt kell teljesíteni, mint megfigyelési körzet esetén). A hatóság mindkét körzetben számba veszi a baromfitartó gazdaságokat, de a védőkörzetben klinikai vizsgálatot is végeznek és gyanú alapján mintát vesznek.

Pont a védőkörzet határán vagyok, miért nem szállíthatok?

Jogszabályi előírás a MINIMUM 3 kilométeres védőkörzet elrendelése. Ezt a kormányivatal nem bírálhatja felül, ennél kisebb körzetet nem rajzolhat meg. Mindig lesz olyan, aki a szélén és aki a közepén helyezkedik el, de egyformán érvényesek mindannyiukra a körzetben elrendelt tilalmak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szállítási korlátozások csak baromfitenyésztő gazdaságokra, vagy baromfit tartó magánszemélyekre is vonatkoznak?

A korlátozások minden házi- és fogságban tartott madárra vonatkoznak. A védőkörzeten belül az ilyen madarak vására, piaca, versenye, illetve egyéb ilyen jellegű rendezvény megtartása is tilos.

Hol lehet kérni a szállítási korlátozások alól történő felmentést?

Az illetékes Megyei Kormányhivatal állategészségügyi hatóságánál kell kérelmezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?