Viharok után és aratás előtt - Nyugat-Magyarország

Agrárszektor
Az agrárszektor.hu felkerekedett, hogy a viharok után szembesüljön az őszi kultúrák állapotával. A látogatás apropóját a sárvári kalászos és repcebemutató adta, amelyet a Dr. Szabó Agrokémiai Kft., a Carmeuse Hungária Kft., a Caussade Semences Hungary Kft., a Kuhn Center Magyarország Kft. és a Saaten-Union Hungaria Kft. szervezett. Nemcsak a sárvári Varga Ferenc tábláit jártuk be, de Kesik Péter gazdálkodó kalauzolásával Beled környékét is szemügyre vettük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szépen indultak idén az ősszel elvetett kalászsosok, de az utóbbi hetek viharos, csapadékos - olykor - jégesővel tűzdelt - időjárása próbára tette az állományokat. Sok a borzolt, földre fektetett tábla. A biztosító jellemzően csak a letört kalászra és szemhullásra fizet, a földön heverő gabonát még betakaríthatónak találja. Ez így is van, de a "paplan" alsó rétegén már elkezdődött a fuzárium támadása.

"Én még ilyet nem láttam: deszikkálják az árpát!" - hangzik el egy gazdától. A szokatlan lépést éppen a fenti helyzet indokolja. A gyönyörűen indult takarmánynak valót mindenképpen menteni akarják. "Én éppen a szeles térség miatt mindig kétszer is szárszilárdítózok, legyen ez takarmányárpa, sörárpa vagy durum. Combmagasság fölé nem is engedem az állományt. Tavaly a durumból 7 tonnás termést arattam, most meg a földön fekszik az állomány java. A kombájn még felszedné, de egy hét múlva már gombás lesz a kalász..." - kesereg Kesik Péter, aki Beled térségében gazdálkodik 200 hektárnyi saját földön és további 200-at bérmunkában művel. Szomorú látni, hogy bármit is tesz, az időjárás elveszi a munkája gyümölcsét.

A búza szára nehezen bírja ezt a szelet

Péter ezután egy dús kalászú sörárpaföldre vezet. Itt még úgy-ahogy lábon áll a tábla. A márciusi vetésű kultúráknak igen nehéz volt az idei év. A későn elvonuló telet azonnal forró szárazság követte. A sörárpát nemcsak itt, az ország többi pontján sem tudták elvetni márciusban, halottunk április végi vetésidőről is. Kesik Péter április 5-én jutott oda, hogy elindítsa a vetőgépet. A munkatorlódás akadályozta, hogy az állományokat (nemcsak a sörárpát) időben ellássák fejtrágyával, lombtrágyával, növényvédőszerrel, majd a csaknem kéthónapos aszály szedett vámot a potenciális termésből.

Kesik Péter a sörárpája előtt: Szép termés lehetne

A repcét a szárbaindulástól gyötri a nappali meleg. Szemmel láthatóan kisebb a termőfal, kevesebb az elágazódás, laposabbak a becők. Boldog, akinek 3 tonnás termése lesz. A sárvári bemutatón az olyan robosztus hibridek mutattak a legszebben, mint a Shrek vagy Pioneer Maximusa.

Varga Ferenc elmeséli, hogyan kezelte a repcetáblákat

Az idei év legnagyobb rizikóját a gombás betegségek közül a fóma jelentette. A kétszeri regulátorozás nemcsak erősítette a gyökérzetet és a szárat, de védett a korai levélbetegségtől is, amely később a fómás szártöréshez vezet. A gyengéb hibridek nemcsak alacsonyabbak voltak, de betegség-ellenállóságban sem voltak tökéletesek: a száruk meg-megroppant a szélben. Az egyes fajták szklerotiniára való érzékenysége is különbözőnek mutatkozott. Beled mellett találtuk a környék legszebb repcetábláját. Egy KWS hibridből kinéztük a négytonnás hozamot is.

Újabb vihar előtt egy ellenálló, szépen ápolt KWS hibrid

A kérdés ilyenkor mindig az, hogy mennyi befektetés árán sikerült elérni a szép eredményt. A helyi talajok agyagosak, nehezen művelhetők, pH-juk egyhén savas. A sárvári bemutatóhoz csatolt előadások éppen arról szóltak, hogyen tehetjük művelhetőbbé a talajt a pH emelésével és a megfelelő gép kiválasztásával, hogyan találjuk meg a helyi viszonyokhoz legjobban igazodó fajtát, és azt hogyan táplálhatjuk a lehető legprecízebben.

Megdöbbentő volt azzal szembesülni, hogy már 5,5 pH mellett hasznosíthatatlanná válik a növény számára a nitrogén 23, a foszfor 52 és a kálium 23 százaléka, eközben egyes fémes elemek toxikus mennyiségben válnak oldhatóvá (pl. alumínium).

Vagyis a gyökeresedést és magképzést segítő foszfor felvehetősége sérül a  leginkább a talaj savanyodásával, de egyéb folyamatok is drasztikusan károsodnak. A csökkenő talajélet mind a makroszervezetek (földigiliszta), mind a mikroszervezetek (nitrifikáló baktériumok) terén megmutatkozik, ami hatással lesz a teljes talajszerkezetre. Ez pedig a növények herbicidekre való érzékenységét befolyásolja. A problémát a talaj meszezésével, elsősorban jól oldódó kalcium-oxiddal orvosolhatjuk - derült ki Wágner József (Carmeuse Kft.) előadásából.

A tábla azonban sosem homogén. Mielőtt bármilyen anyagot kijuttatnánk, célszerű pontosan megmintázni a talajt. A mintavételi pontokat idősoros műholdfelvételekkel és/vagy multispektrális légifotókkal tudjuk jól kijelölni. A talajvizsgálatot ezután differenciált tápanyagkijuttatás követheti, ami kevesebb input mellett is kiegyenlített hozamokat eredményez. A percíziós beruházásokkal érdemes kis lépésekben előrehaladni, és folyamatosan értékelni az elért eredményeket - tanácsolta Szabó Kornél (Dr. Szabó Agrokémai Kft.).

Riasztóan elrontott gyomirtás: széltippan ring a búza fölött a vihar előtti szélben

Az anyagtakarékosság jegyében a Kuhn részéről Nagy-Balázs András beszélt arról, hogy robosztus gépeikkel a mulcsbavetés és sávos művelés is megvalósítható. Osztott magtartályos Espro gépeikkel egyszerre vethető az anya- és az apasor, vagy a főnövény és a köztes kultúra, vagy egyszerre adagolható a mag és a műtrágya. A 3-tól 8 méteres munkaszélességben kapható gépek fokozatmentesen átállíthatók 1,5 kg vetőmagról 450 kg/ha-os normára. Permetezőik sajátossága a könnyített, aluminium szórókeret, melynek kiegyensúlyozó rendszere meggátolja a gyorsításkor-lassításkor jelentkező "ostorcsapás" jelenséget, így nem törik, ellenben a savaknak kitűnően ellenáll. A mérleges műtrágyaszórók pedig akár 20-25 km/h-s tempóval is precízen adagolják a tápanyagot, köszönhetően az egymástól függetlenül, hidraulikus hajtással forgatott két tárcsának.

Az adogolásra javasolt műtrágyákról és lombtrágyákról pedig a házigazda, dr. Szabó Balázs tartott előadást. A Sileno műtrágyák egyedi jellegzetessége, hogy a műtrágyaszemcsék is tartalmaznak mikroelemes bevonatot. A jó ár-érték aránnyal bíró termékeket felelőségteljes szaktanácsadás mellett, gazdaság-specifikusan ajánlja partnereinek a családi vállalkozás.

A nap tanulságaként levonhatjuk: az extrém időjárási helyzetek ellen nehéz védekezni, de robosztus fajtákkal, gondos növényápolással és táplálással sokat tehetünk az állományokért. 

Mivel egyre magasabb átlaghozamok szükségesek a nyereséges gazdálkodáshoz, ezért a talaj termőképességének fenntartása és a minél takarékosabb anyagkijuttatás maradt az egyetlen módja annak, hogy a költségeinken spórolni tudjunk.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?