Halálos koktél? - Egyes rovarölőkre nehéz idők jöhetnek

Agrárszektor
A magyar növényvédősöknek nem kell aggódniuk: a német szabályok itthon nem érvényesek - egyelőre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Németországban gyakori, hogy még a repce virágzása idején is bevetnek egy gombaölő szert, amit praktikus okokból a repcefénybogár elleni védekezéssel is egybekötnek. Mostanra beigazolódott, hogy a külön-külön ártalmatlan készítmények együtt alkalmazva halálos veszélyt jelentenek a méhek számára. Továbbá a rovarölő szer hatóanyaga kimutatható a mézben is.

Eddig abban a hitben éltünk, hogy méhkímélő technológiában virágzás idején is bevethetők egyes inszekticidek. A hazai gyakorlatból 2014-től ismerünk olyan eseteket, amikor az acetamiprid hatóanyagú rovarölő szer és egy azolszármazékot tartalmazó gombaölő szer kombinációja kiirtotta a méheket. A kevés dokumentált eset a németekétől eltérő technológiának köszönhető: Magyarországon kisebb az esélye annak, hogy május-június folyamán komoly gombafertőzéssel szembesüljenek a termelők, így annak is, hogy egy halálost koktélt keverjenek.

EZ IS ÉRDEKELHET
Németországban viszont már ebben a szezonban tiltani fogják a legismertebb acetamiprid hatóanyagú inszekticid, a Mospilan más készítményekkel való keverését, de még a felületi feszültségcsökkentő hatásfokozókat sem engedélyezik hozzá. Magyarországon egyelőre még szabad a Mospilannal (és más acetamipriddel) virágzó repcében permetezni. Kizárólag napnyugta előtt, amikor a méhek már nem járják a táblát, tebukonazollal keverve is használható. A Nébih folyamatosan monitorozza a méhpusztulásokat, és szükség esetén szigorít az előírásokon.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?