Repülő robotokkal helyettesíthetik a munkaerőt a magyar földeken: jövőre élesedhet az új törvény

agrarszektor.hu
Őszre elkészülhet a dróntörvény, a használatukkal kapcsolatos jogi környezetet azonban még rendezni kell hozzá. Fontos lenne, hogy mielőbb megszülessen a döntés, ezzel ugyanis új korszakba léphetne a magyar mezőgazdaság. Ugyanakkor ha megtörténik a törvényi rendrakás, akkor sem örülhet minden gazda, hiszen a kis eszközöket csak akkreditált pilóták vezérelhetik majd.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A dróntörvény idén őszre készülhet el, és habár a drónok egyre népszerűbbek az agráriumban is, a használatukhoz még rendezni kell a szükséges jogi környezetet - írja a Sonline.hu-ra hivatkozva az Infostart. A kis gépek legnagyobb előnye, hogy olyan helyekre is bejutnak, ahová a nagy gépek nem, így kiválóan lehet permetezni velük, ráadásul környezetkímélők is. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta, több akadály is nehezíti a drónok növényvédelmi felhasználását. Az egyik ilyen például, hogy ezek a kis eszközök egyelőre még nem rendelkeznek típusminősítéssel, emellett hátravannak még a drónos kijuttatásra alkalmas hatóanyagokra, formulációkra, valamint a hatékonysági dózis felső és alsó határának megállapítására vonatkozó tanúsított kísérletek is. A tervek szerint ezek a vizsgálatok idén lezajlanak, és az év végére lezárulhat a drónos permetezést szabályozó rendelettervezet megvitatása is.

Kránitz József, az Eurosmart Kft. drónos üzletág fejlesztési igazgatója szerint sürgető a törvényi rendrakás, épp a permetezés körüli szabályozások miatt, ugyanis akadnak olyan területek, ahol csak egy bizonyos részt kell lefújni és nem az egészet, erre azonban csak a drónok felelnének meg. A drónok emellett a vadkárbecslésben, az öntözésben és egyéb munkákban is képesek lehetnek kiváltani az emberi erőt, ez pedig óriási segítség lehet egy olyan időszakban, amikor egyre égetőbb a munkaerőhiány.

Jelenleg légtérhasználati engedély kell a drónokhoz, és csupán kísérleti jelleggel lehet őket használni. Ugyanakkor ha elkészül a dróntörvény, az alapján kizárólag akkreditált pilóták vezérelhetnek majd ilyen eszközöket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?