Csak így lehet drónt reptetni Magyarországon: itt vannak a szabályok

Csak így lehet drónt reptetni Magyarországon: itt vannak a szabályok

agrarszektor.hu
Évről évre egyre több építóipari és mezőgazdasági vállalkozás használ drónt Magyarországon, és habár egy ilyen eszköz ára milliós nagyságrendű, egy-három éven belül megtérülhet a befektetés. A mezőgazdaságban többnyire a növényvédelemben használják a légi eszközöket, a becslések szerint a pilóta nélküli járművek használatával 30-40 százalékkal csökkenthetők a fenntartási költségek egy gazdaságban, emellett a munkaerőhiány miatt is praktikusak a gazdák számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mintegy másfél-két millió forintba kerülnek az adatgyűjtésre alkalmas drónok, de a nagyobb járművek ára sok tízmillió forint is lehet, ugyanakkor egy ilyen eszközbe történő befektetés egy-három éven belül meg is térülhet - mondta a Világgazdaságnak Ludvigh Károly, az ABZ Drone Kft. műszaki és szervizvezetője. Kiemelte, jellemzően kétféle pilóta nélküli légi jármű van, az egyik szenzorokkal információt, adatokat gyűjt, a másik ipari feladatokat lát el, ezt az utóbbit használják főleg a mezőgazdaságban. Itt főleg a növényvédelemben, permetezésre és adatgyűjtésre használják a légi eszközöket, a technológiaváltással pedig jelentős költségek takaríthatók meg. A permetszerek mennyiségének pontos használatával például 50 százalék megspórolható, továbbá a drónok nem okoznak taposási kárt, ami hagyományosan 5-8 százalék is lehet. A becslések szerint a pilóta nélküli járművek használatával 30-40 százalékkal csökkenthetők a fenntartási költségek, ráadásul a munkaerőhiány miatt is praktikus a gazdálkodóknak a drónok használata.

A drónok húsz szervizügyéből átlagosan egy mögött áll a drón elromlása, a légi járművek sérüléseinek 95 százaléka pilótahibákra vezethető vissza - hangsúlyozta a szakember, majd hozzátette, cégük drónpilótaképzéssel is foglalkozik, hiszen egy akár 15-20 millió forintba kerülő eszköz használatához képzett szakemberre van szükség. A repülés útvonalát egyébként a művelet helyszínétől és a használt légi jármű tömegétől függően kell különböző szinteken bejelenteni. A négy kilogrammnál kisebb drón esetén lakott területen kívüli használatnál applikációs bejelentkezéssel lehet repülni. Lakott területen történő repüléskor és nagyobb gép esetén a Hungarocontrol Zrt.-től kell légtérengedélyt kérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?