Forradalmi újítás: jövőre már méhek permetezik a haszonnövényeket

agrarszektor.hu
Egy kanadai cég a világon elsőként engedélyt kapott rá az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségétől, hogy méhekkel juttasson ki egy gombaölőszert a haszonnövényekre. A torontói központú Bee Vectoring Technologies (BVT) a saját fejlesztésű gombaölőjét használja majd az eljárás során.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A BVT egy CR-7 nevű szerves gombaölőt juttat majd ki a méhek segítségével az eper-, a feketeáfonya-, az alma-, a paradicsom- és a napraforgóföldekre. A szer a botrítisz gomba ellen nyújt majd védelmet, amely a szürkepenész kialakulásáért felelős.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A CR-7 port speciális tálcákon a kaptárok közelébe helyezik majd ki, ami a kaptárt elhagyó méhek lábaira ragad. Amikor a méh leszáll a növényre, átviszi rá a gombaölőszert. A módszer két nagy előnye, hogy a méheknek semmilyen módon nem árt, és szer a permetezésnél nagyobb hatásfokkal jut a növényre. A BVT tanulmányai szerint arra is van esély, hogy a CR-7-tel kezelt növények nagyobb hozamot fognak produkálni, illetve hosszabb ideig maradnak frissek.

A BVT módszere a beporzásban is segíthet a gazdálkodóknál, és felválthatja a kézi beporzást is olyan növényeknél, mint például a kivi. Emellett a gazdálkodóknak többé nem kell olyan hímnemű növényeket ültetniük, amelyek amúgy nem hoznak termést, a virágport bele is szórhatják a BVT tálcáiba, és a méhek a megszokott módon beporozhatják velük a növényeket.

A módszer a permetezésnél sokkal hatékonyabbnak és fenntarthatóbbnak ígérkezik. Nem igényel vizet, se bonyolult gépi felszerelést. Jóval kevesebb szert használ fel, mint a permetezés, ezáltal kevésbé károsítja a talajt és a vizet. Ha a módszer sikeresnek bizonyul, lehetőség nyílhat arra, hogy a gazdák más növényvédő szereket is méhekkel juttathassanak ki a növényekre, tovább növelve a fenntarthatóságot. A hírt a Springwise írta meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?