Ezek a betegségek brutális károkat okozhatnak a földeken: most kell permetezni!

Ezek a betegségek brutális károkat okozhatnak a földeken: most kell permetezni!

agrarszektor.hu
A kitartóan változékony, rendszeres csapadékot hozó időjárás mérsékelten meleg tavaszi hőmérséklettel társulva kifejezett melegágya a különböző gabonabetegségeknek. A folyamatos nedvesség és pára a folyamatosan növekvő növényzetben optimális körülményeket teremt a gabona kórokozók többsége számára - hívták fel a figyelmet a Corteva Agriscience szakértői.

Sokan nem tudják, de tavasszal nem csak a lisztharmat, a vörösrozsda és a fahéjbarna levélfoltosság fenyegeti a gabonákat. Ezek mellett az átlagos magyarországi időjárási viszonyok között ritkábban károsító növénybetegségek, mint a szeptóriás levélfoltosság és a sárgarozsda térnyerése is jól megfigyelhető ilyenkor.

Oda kell figyelni a sárgarozsdára!

A rendkívül gyors terjedésre képes sárgarozsda az utóbbi néhány hét során egyre inkább a figyelem középpontjába került, ugyanis az ország csaknem teljes területén fellelhetők tünetei. Ez egy nagyon veszélyes helyzet, a hirtelen kirobbanó elsöprő erejű járvány előszobájaként értékelhető. Mivel úgy látszik, az időjárás továbbra is kedvező a sárgarozsda számára, ez következésképpen a veszélyhelyzet elhúzódását eredményezi. Természetesen a fajták érzékenysége között jelentős különbségek vannak, mindazonáltal a növények és a leendő termés biztonsága érdekében szükséges a haladéktalan gombaölő szeres permetezés.

Idén a szeptória is gondokat okozhat a földeken

A szeptóriás levélfoltosság minden évben fellelhető kora tavasszal, azonban száraz évjáratokban szokás szerint eltűnik a növényekről. Nem meglepő mindez, ugyanis ez a betegség igényli a rendszeres csapadékot a tenyészidőszak során. Ezért is van az, hogy Európa nyugati országaiban ez az első számú gabona betegség, a növényvédő szeres védekezések legfőbb kiváltója. Az eddig időjárási események itthon is lehetővé teszik fokozott fellépését, így melegen ajánlott minden gabonatermesztő számára az odafigyelés ebben az irányban is.

A fuzáriumról sem szabad megfeledkezni

A csapadék, pontosabban a növény vízborítottsága kalászhányást követően kikerülhetetlenné teszi a kalászfuzáriózis elleni célzott védekezést. A betegséget okozó fuzárium fajok spóráinak megjelenése minden esetben várható ebben az időben. A növény felületén lévő vízréteg esetenként néhány óra leforgása alatt lehetővé teszi a gabona virágának megfertőződését, amit csak speciális összetételű, korszerű termék szakszerű alkalmazásával lehet megakadályozni. Minden estben a megelőzésre kell koncentrálni a siker érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 2. 14:01