Óriási fúziók: nagy cégekből még hatalmasabbak születnek

agrarszektor.hu
Óriási változások zajlanak a mezőgazdasági inputanyagok világpiacán, és az átrendeződés szinte valamennyi multinacionális nagyvállalatot érinti. A kínai ChemChina a svájci Syngentát, a német Bayer az amerikai Monsantot vásárolja fel, míg két másik nagy amerikai vegyipari vállalat, a Dow Chemicals és a DuPont egyenlő felek tranzakciójával olvad össze. Az események jelzik, hogy az inputanyaggyártásban erőteljes koncentráció zajlik az éles piaci verseny miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei év egyik legnagyobb inputanyag-piaci híre az volt, hogy a svájci Syngenta egyezségre jutott a kínai ChemChina nevű állami céggel arról, hogy a kínai vállalat 43 milliárd dollárért felvásárolhatja a svájci vetőmag- és növényvédőszer-gyártó céget. Amennyiben sikerül lezárni a tranzakciót, ez a legnagyobb olyan üzlet lenne, amelyben egy kínai cég külföldi vállalatot vásárol fel.

A két vegyipari vállalat ugyanakkor közös közleményben jelentette be, hogy a tranzakcióhoz több ország trösztellenes hatóságának engedélye is szükséges, valamint tisztázniuk kell még néhány további feltételt is. A külföldi beruházásokat felügyelő amerikai bizottság, a Committee on Foreign Investment (CFIUS) már engedélyezte a felvásárlást, amely a Syngenta részvényeinek emelkedéséhez vezetett.

A Syngentát felvásárlási szándékkal hosszú ideig ostromolta a Monsanto is, mivel az amerikai vállalat szerint az egyesülés jelentősen megkönnyítette volna a mezőgazdasági termelők helyzetét. A többszöri visszautasítás miatt azonban a Monsanto végül maga adta be a derekát, és több hónapig tartó tárgyalások után a német gyógyszer- és vegyipari óriás Bayerrel egyezett meg arról, hogy a német cég
felvásárolhatja az amerikai vállalatot. A Bayer ajánlata összességében 66 milliárd dolláros vételárat takar. Amennyiben az üzlet ténylegesen összejön, ez lesz a valaha volt legnagyobb német felvásárlás, lekörözve a Daimler-Chrysler 1998-as, 40 milliárd dollár értékű egyesülését is.

A Monsanto-Bayer üzletnél valamivel korábban, 2015 decemberében a Dow Chemicals és a DuPont is bejelentette, hogy egyenlő felek tranzakciójával egyesül. A két cég értékét hasonló nagyságrendűre, 60-60 milliárd dollár körülire taksálják, így fúziójukkal 120 milliárd dollár értékű hatalmas vállalat jön létre.

Az idén még azonban mind globálisan, mind Magyarországon az eddigiek szerint működött a Dow Chemicals és a DuPont, így a bejelentett egyesülés egyelőre nem érinti a két vállalatcsoport külön-külön folytatott piaci tevékenységeit. A későbbre várható változások pedig attól függenek, mikorra zajlik le az anyavállalatok fúziója.

Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban
Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban A cikk teljes terjedelmében az "Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban" című kiadványban jelent meg. Keresse a Portfolio könyvesboltban vagy az újságárusoknál!


A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?