Ausztria kitiltaná a glifozátot az országból, a Bayer előremenekül

agrarszektor.hu
A glifozát megítélése továbbra is vegyes a világban. Sokan már csak a perek miatt kialakult rossz imázsa miatt is kerülik. Mások éppen környezetvédelmi okokkal magyarázzák azt, hogy kiállnak mellette. A Bayer mindeközben nem tud jobbat, mint a lehető legpozitívabb, leggondoskodóbb képet festi tevékenységéről, amibe mostantól a rákkutatás és a sejtterápia is beletartozik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az osztrák parlament kedden nagy többséggel megszavazta a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) indítványát, amely a glifozát kitiltásáról szól. Ugyanakkor a konzervatív Osztrák Néppárt képviselői a parlamenti vitán arról beszéltek, hogy mindez "a gazdák arculcsapását jelenti, akik a hatóanyagot szakszerűen alkalmazzák" - írta az MTI. Ausztria döntése ebben a kérdésben uniós jogot sérthet, hiszen az EU növényvédelmi rendelete még 2022-ig engedélyezi a totális gyomirtó használatát.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A glifozát kitiltásáról szóló nemzeti megvalósíthatósági tanulmány szerzői is ezen a véleményen vannak. Ráadásul a tanulmány azt hozta ki, hogy a totális gyomirtónak pozitív ökológiai hatásai is vannak. Ha kivennék a tarlókezelésből, akkor annak a mulcshagyó, direktvetéses technikák látnák kárát, elengedhetetlenné válna a talajszerkezet megbolygatása és vízvesztése. A forgatás nélküli talajművelés "divatos" irányzata elképzelhetetlen a vegyszeres gyomirtás nélkül. A domboldalak, szőlőskeretek művelése pedig kifejezetten veszélyessé válna a talajerózió szempontjából. Az alternatív megoldások a föld mozgatása miatt nagyságrendileg többe is kerülnek.


Ha az SPÖ akciója sikerre vezetne, akkor a termelési költségek növekedése miatt az osztrák gazdák hátrányba kerülnének az egységes uniós piacon a többi tagállam termelőivel szemben. A fogyasztók viszont semmi kézzelfogható előnyét nem látnák a glifozát kitiltásának - érvelnek a szigorítás ellenzői. A vásárlók minden bizonnyal gyakrabban nyúlnának az olcsóbban kínált, glifozátos technológiával előállított termékekért a polcokon.

Eközben a Bayer további lépéseket tett az imázsa javításáért. 215 millió dollárt fektetett a rák gyógyítását célzó sejtterápiás kutatásokba.

Ennek érdekben bevásárolták magukat az amerikai Century Therapeutics biotechnológiai cégbe, amelyik éppen egy 250 millió dolláros befektetési ügyletet hajtott végre, és kapóra jött neki a Bayer által kínált összeg. A maradékot egy amerikai befektetési alap és a japán Fujifilm dobta össze. A kutatások célja, hogy a rákos betegségeket őssejtek beültetésével kezeljék. A Bayer hétfői közleménye nem szól arról, hogy a Centuryban mekkora tulajdonrészt nyertek, ami biztos: még nem kerültek többségi pozícióba.

A rákos megbetegedések miatt elindított amerikai perek nagyon megtépázták a vegyipari vállalat nimbuszát és tőzsdei értékét. Ezt ellensúlyozandó a Bayer a kommunikáció, az engedélyeztetési eljárások nyilvánossága és a környezetvédelem terén is igyekszik a lehető legpozitívabb képet kialakítani a tevékenyéségéről. Mostani lépése szervesen illeszkedik ebbe a sorba.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58