Ködösítés és taktikázás: ezért nem jutunk semmire

agrarszektor.hu
Dezinformáció, mellébeszélés, taktikázás, ködösítés - ez jellemezte az idén a hazai meggyszektort. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a jövőben koordinálja majd az ágazatot, és nemzeti meggyprogramot dolgoz ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Alacsony kooperációs képesség jellemzi a meggyszektort, ezért a termelők, a feldolgozók és a kereskedők együttműködésére van szükség - jelentette ki Feldman Zsolt, az Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára Hajdúböszörményben, az első nemzeti meggy fórumon. A termelők kiszámíthatóságot akarnak, mert ebből él a családjuk, s kiszámíthatóságot akar a feldolgozó, mert csak úgy működik a vállalkozása - fűzte hozzá az MTI szerint megjegyezve, hogy a meggyágazat jelenleg nagyon messze van ettől.

Ami van, az taszít

Szerinte az idén "az ágazat szereplői között volt dezinformáció, mellébeszélés, taktikázás, ködösítés, ami nem szolgálja a kiszámíthatóságot". Ez a fajta magatartás nem vonzza az új szereplőket az ágazatba, és taszítja a régieket. Az FM ugyanakkor a jövőben koordinálja majd az ágazatot, és nemzeti meggyprogramot dolgoz ki.

Jelenleg 15 ezer hektáron termelik a meggyet, a termés 60 százaléka befőtt, 30 százaléka frissen kerül a piacra, 10 százaléka pedig mirelitként. Ledó Ferenc, a FruitVeB szakmaközi szervezet és terméktanács elnöke szerint el kell érni, hogy a 4-6 tonnás hektáronkénti termésátlag 10-12 tonnára emelkedjék. Jelenleg - időjárástól függően - 55-85 ezer tonna meggy terem az országban, amelynek nagy részét befőtt meggyként szállítják Németországba.

Az öntözésre kell koncentrálni

A jövőben csak az öntözhető ültetvények telepítését szabad támogatni, mert csak az öntözés és a korszerű tápanyagpótlás alapozza meg a mennyiségi és a jó minőségű árualapot - hangoztatta az elnök. Szerint a jelenleginél sokkal több magyar meggyet értékesíthetnének mirelitként, de ahhoz beruházások kellenek.

Csizmadia György, a FruitVeB alelnöke azt elemezte, hogyan lehetett két hét alatt 60, illetve 180 forint ugyanazon magyar meggy kilónkénti ára az idei szezonban. Ezután kiegyensúlyozottabb árviszonyokra van szükség a meggyágazatban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?