A "régi motorosok" is ezt ajánlják - A baktériumtrágyáké a jövő (x)

agrarszektor.hu
Keszthelyi Sándor "régi motorosnak" tartja magát a mezőgazdaságban. Nyugdíjasként, a feleségével együtt vezeti családi gazdaságát Somogy és Tolna megye határán. Immár harmadik esztendeje használ Phylazonitot a tarlóbontáshoz, és másoknak is azt ajánlja: ha még nem tették meg, akkor vágjanak bele - megéri!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Phylazonit - Termelői riport: Keszthelyi Sándor, Somogyszil

Somogyszil alig néhány kilométerre fekszik Tolna megye határától. Ezen a tájon gazdálkodik Keszthelyi Sándor, mint mondja, a régióban átlagosnál jobb, egyébként inkább közepes minőségű talajokon. "Nagyjából 350 hektár területet művelünk. Ez a vidék a Mezőség határa, a földjeink viszonylag jó, közepesen kötött erdőtalajokon fekszenek, az átlagos értékük 20-25 aranykorona, lehet rajtuk szépen termelni" - mondja a gazda. Fő növényeik a kukorica és a kalászosok. Ezen belül a kukorica a meghatározó, a teljes termőterületnek általában a felét foglalja el. Emellett búzát, őszi árpát, napraforgót, cukorrépát és egyes években szóját termelnek.

Arra a kérdésre, hogy miként találkozott először a Phylazonittal, Keszthelyi Sándor egy pillanatra elgondolkodik: "Tudja, én már régi motoros vagyok a szakmában, egy nyugdíjas agráros. Ahogy olvasgattam a szaksajtót, arra kellett rájönnöm, hogy valamit nekünk is tennünk kell a talajaink megóvása érdekében. Mára ugyanis megszűnt az a régi világ, amikor minden harmadik-negyedik évben istállótrágyázni tudtunk a földeken, valahogy azonban mégis fenn kell tartani a talajok termőképességét. Így fordult a figyelmem a talajoltás, a mikrobiológiai készítmények használata felé, és a sok-sok évnyi tapasztalataim és az olvasott szakirodalom alapján úgy gondoltam, érdemes kipróbálni" - mesél a kezdetekről.

Keszthelyi Sándor a földjein immár harmadik esztendeje alkalmazza a Phylazonit baktériumtrágyát, döntően tarlóbontásra. "Mi a kalászosok és a kukorica betakarítása után nem visszük le a földről a tarlómaradványt. Az szecskázva a táblán marad, és tarlóhántásnál dolgozzuk be a talajba. A tárcsára szereltük fel a Phylazonit kijuttató szerkezetet, így a tarlóhántással egy menetben permetezzük a baktériumtrágyát a talajfelszínre, és rögtön be is dolgozzuk. A betakarított növényfajtól és a tarlómaradványok mennyiségétől függően általában 15-25 liter/hektár dózist alkalmazunk." (ajánlott mennyiség 10-20 liter/hektár)

Szántóföldi kísérleteket nem végeztek, ezért a saját területükről egzakt, összehasonlítható adatsorokkal nem rendelkeznek, ám a sokat tapasztalt agrárszakember számára az eltelt évek során egyre nyilvánvalóbbá vált a talajoltás kedvező hatása. "Azt látom, hogy a baktériumtrágya alkalmazása látványosan lerövidíti a tarlómaradványok lebomlását. Érezhetően javult a talajok állapota, szerkezete, könnyebben művelhetők lettek, nőtt a humusztartalmuk. Márpedig, ha a talaj újra tele lesz élettel, helyreáll a mikrobiológiai egyensúlya, akkor a cellulózbontáshoz a baktériumok nem a növények elől veszik el a nitrogént, tehát így elkerülhető a pentozánhatás. Ez pedig azt jelenti, hogy javul a műtrágyák hasznosulása. Összességében tehát a baktériumtrágya hatékonyabbá, gazdaságosabbá, végső soron jövedelmezőbbé teszi a termelést" - magyarázza Keszthelyi Sándor.

Amint mondja, a talajoltással az a fő céljuk, hogy istállótrágya alkalmazása nélkül is fenn tudják tartani, illetve a lehetőségekhez mérten növeljék a talajok termőképességét. "Ha az ember nem tesz semmit a földjei minőségének megóvásáért, akkor előbb-utóbb leromlik a talajállapot, amit utána már sokkal nehezebb lesz helyreállítani. Csak műtrágyával hosszútávon nem lehet fenntartani a termőképességet!" - figyelmeztet a gazda.

Azoknak, akik még csak most fontolgatják, hogy beillesszék-e az agrotechnikába a Phylazonitot, Keszthelyi Sándor azt tanácsolja, mindenképpen a saját tapasztalataik alapján döntsenek. "Ebbe csak úgy, hobbiból nem szabad belevágni! Olvassanak utána, ahogy én is tettem, próbálják ki, győződjenek meg maguk a kedvező hatásokról! Nézzék meg a gyakorlatban, hogy a földjeiken hol és hogyan, milyen dózissal és agrotechnikával érhető el vele a legjobb eredmény. A saját, az idén már hároméves tapasztalataim szerint mindenképpen érdemes Phylazonitot használni, mert a talajok termőképességét hosszú távon mikrobiológiai készítményekkel lehet a leghatékonyabban fenntartani. Ha nem teszünk semmit, akkor a helyzet csak romlani fog!"

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?