Így spórolj a költségeken! Erről a fontos dologról sok gazda megfeledkezik

agrarszektor.hu
Sokan nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő mennyiségű és minőségű, a növények számára elengedhetetlen nitrogén kijuttatására, pedig a növekedési folyamatokban nagyon fontos szerepet játszik - hangzott el a Portfolio Agrárium 2019 konferencián Kecskeméten. Látványos kísérletek bizonyítják, hogy amikor a gazdák kellő mennyiségű nitrogént juttatnak ki a növények számára, akkor nagyobb termésátlagokat érhetnek el a búza, a kukorica, vagy akár a napraforgó esetén is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nitrogén fontos szerepet játszik a növények növekedésének fő folyamataiban, sokan azonban nem fordítanak elegendő figyelmet a kijuttatására - kezdte előadását Némethné Bujdosó Barbara, az Eurochem Agro Hungary Kft. marketing és termékmenedzsere. A nitrogén és a kén műtrágyák optimális időzítése döntően a tél végi időszakban van, még a vegetáció kezdete előtt. Erre azért is érdemes odafigyelniük a gazdáknak, mert a virágzáskor a nitrogén és a kén teljes mennyiségének 85 százalékának már a növényben kell lennie.

Ha hektáronként egy tonnás termésátlaggal számolunk, akkor a búza nitrogénigénye 25 kilogramm, abban az esetben azonban ha 7-8 tonnás termésátlagot szeretnénk elérni, már 170-200 kilogramm nitrogénre van szükség - tájékoztatott a termékmenedzser. A kukorica nitrogénigénye a hektáronként egy tonnás termésátlag esetén 18-22 kilogramm, 15 tonnás tervezett termésátlag esetén azonban 240-290 kilogramm nitrogénre van szüksége a növényeknek. 

Némethné Bujdosó Barbara

Az Eurochem stabilizált műtrágyája kontrollált nitrogén átalakulást biztosít a növények számára, akár 12 hétig ellátja őket nitrogénnel, és hosszantartó ammónium elérhetőséget tesz lehetővé a talajban - mondta a termékmenedzser. A termék hatékonyságát vizsgálva a cég öt hektár napraforgón végzett üzemi kísérletet 2018-ban. Az eredményekből jól látszott, hogy ott ahol az Eurochem műtrágyáját használták, kevesebb nitrogén kijuttatásával jelentős összeget takarítottak meg, szemben egy általános műtrágyát használó területtel. Ezen kivül nem csak a nitrogén kijuttatására kellett kevesebbet költenie a termelőnek, de 83 forintos kilogrammonkénti napraforgó árral számolva, több mint 50 ezer forinttal nagyobb bevételre tehető szer hektáronként - ismertette Némethné Bujdosó Barbara.  

A szakember kiemelte a karbamid jelentőségét is, amely világszerte a leggyakrabban alkalmazott fejtrágya. Az Eurochem stabilizált karbamidja akár három héten keresztül hat, a használatával pedig minimalizálódik a nitrogénveszteség. Szemben a hagyományos karbamidokkal, a cég termékét használva nincs perzselés sem, valamint a munkaszervezés is sokkal rugalmasabbá válik - tette hozzá. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?