Ellepnek bennünket az idén a rágcsálók

agrarszektor.hu
Pocokinvázió készül az enyhe tél miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elszaporodtak a pockok a mezőgazdasági területeken az enyhe őszi és téli időjárás miatt. Komoly kártételekre számíthatnak a termelők az árpa-, a búza- és a repceföldeken.

Veszélyezteti az őszi vetésű növényeket Békés megyében a mezei pocok elszaporodása - közölte Roszkos Zoltán Ákos, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának vezetője. A jól fejlett növényállományban a fertőzöttség közepes, de vannak erősen fertőzött táblák is. A rágcsálók száma egységnyi területen már most jóval több, mint egy átlagos mezőgazdasági évben. A járatgócokkal teli területeken nagy foltokban lehet számítani az őszi árpa, az őszi búza és a káposztarepce kipusztulására.

A mezei pocok a dél-alföldi mezőségi talajok jellegzetes kártevője, amely enyhe őszi és téli időjárás esetén könnyen elszaporodik. A növényvédelmi szakemberek az idén a háborítatlan lucernaföldeken, az árokpartokon és a legelő területek melletti szántóföldeken már megfigyeltek járatgócokkal teli területeket.

Roszkos Zoltán Ákos emlékeztetett arra, hogy a termelőknek tavaly ősztől 120 napjuk nyílt arra, hogy védekezési engedélyt kérjenek, a határidő február második felében jár le. A Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságon a szokásosnál jóval több termelő jelentett be eseti védekezést.

A kártevő ellen mechanikai úton és kémiai hatóanyagokkal is lehet védekezni. Hatásos eljárásnak számít a mélyszántás, amely nemcsak a pockokat, hanem járatrendszerüket, fészkeiket is elpusztítja.

Az igazgató elmondta: Békés megyében sokan alkalmaznak biológiai védekezést a mezei pocokkal szemben. A táblákban a gazdálkodók másfél méter magas ülőfákat helyeznek el, amely vonzó pihenőhely a ragadozó madaraknak vadászat közben.

Veress Vilmos, a Békés megyei kormányhivatal mezőgazdasági igazgatósága főfalugazdásza az MTI-nek arról számolt be, hogy a megyében a szántóföldi növények az idén az átlagosnál jóval fejlettebbek, különösen az őszi káposztarepce mutat látványos képet. A januári hideg nem okozott kárt a növénykultúrákban, a terület jelentős részét hó fedi. A mínusz tíz fok alatti hőmérséklet a hóval nem fedett részeken okozhat kárt.

A tavaly az átlagosnál jóval kevesebb csapadék hullott le, különösen az év utolsó hónapjaiban, így a növények jól hasznosították a most januárban lehullott, az átlagot meghaladó 32,4 milliméter csapadékot. A vízháztartás azonban még nincs egyensúlyban, a talajvízszint Békés megyében 2014. januárjában 29 milliméterrel elmaradt az átlagtól.

A megyében tavaly ősszel 101 ezer hektár őszi búzát vetettek, 15 500 hektár őszi árpát és a 11 200 hektár káposztarepcét.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06