Amerikai elnökválasztás: megvan, ki mellett teszik le a voksukat a farmerek

Amerikai elnökválasztás: megvan, ki mellett teszik le a voksukat a farmerek

agrarszektor.hu
A kiélezett amerikai elnökválasztási versenyben Donald Trump biztosan számíthat a mezőgazdasági termelők szavazatára, pedig az agrárium nem volt kimondottan az elmúlt négy év nyertese.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági termelők változatlanul kitartanak Donald Trump mellett, pedig az elnöksége eddig nem sok jót hozott nekik - írja a Világgazdaság. A környezetvédelmi szabályok enyhítése ugyan a javukra vált, és üdvözölték az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény felmondását is, amely szerintük hátrányos volt az amerikai mezőgazdaság számára. Az elnök migránsellenes politikája azonban, különösen a tej- és a húsfeldolgozó iparban, megnehezítette az üres álláshelyek betöltését, a Kínával folytatott kereskedelmi háború miatt pedig nagyrészt elveszítették az egyik legfontosabb exportpiacukat.

Joe Biden elnöksége alatt azonban szigorodnának a környezetvédelmi előírások és nőnének az adók, ami nem jó kilátás a farmereknek. Így nem meglepő, hogy a Farm Futures című szaklap szeptemberi felmérésének eredménye szerint 75 százalékuk szándékozik a jelenlegi elnökre szavazni a november 3-i választáson, míg 2016-ban ilyenkor ez az arány 72,6 százalék volt. Hasonló a helyzet a vidéki közösségekben, ahol a Zogby Analytics felmérése Trump 49,5, míg Biden 32 százalékos támogatottságát mutatja; a válaszadók mintegy 29 százaléka farmer.

Mivel a közvélemény-kutatások szerint egyelőre Biden áll jobban, Trump mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a győzelmét azokban a középnyugati államokban, ahol a mezőgazdaság kulcsfontosságú szerepet tölt be. Wisconsin, Ohio, Iowa és Minnesota nem tekinthető egyértelműen sem republikánus, sem demokrata államnak, így meghatározó szerepet játszhatnak az elnökválasztás kimenetelében. A döntésben pedig sokat számít a pénz.
A kormányzati támogatások adják várhatóan az idén a farmok bevételének egyharmadát, ez az arány a The Wall Street Journal összefoglalója szerint 21 százalék volt négy évvel ezelőtt. Így nagyrészt a szövetségi anyagi segítségnek köszönhető, hogy az átlagos nettó bevétel az idén eléri a 102,7 milliárd dollárt, ami az agrártárca kimutatása szerint 65 százalékkal magasabb a 2016-osnál.

A kereskedelmi háború és a koronavírus-járvány negatív hatásainak ellensúlyozására Washington 2020-ban rekordösszeget, 37,2 milliárd dollárt fizet az agrártermelőknek, és a kormányzat szeptember közepén pótlólagosan megígért újabb 14 milliárd dollárt. Trump kapott némi segítséget Kínától is. Bár a koronavírus-járvány miatt Peking az idén nem tudta teljesíteni a kétoldalú kereskedelmi megállapodásban vállalt kötelezett­ségét, 36,5 milliárd dollár értékű amerikai agrártermék vásárlását, az elmúlt hónapokban növelte megrendeléseit gabonafélékből és szójából.

A kereskedelmi háború miatt azonban az agrárexportőrök dollár­milliárdokat veszítettek. A Kínába irányuló teljes agrárkivitel a 2020-as pénzügyi évben várhatóan 13 milliárd dollárt tesz ki, miközben a kereskedelmi háború előtti utolsó teljes évben, 2017-ben Peking csak szójából 13,9 milliárd dollár értében vásárolt az Egyesült Államokból. Különösen a kistermelők kerültek kilátástalan helyzetbe, mivel a kormányzati támogatásokból aránytalanul nagy rész jutott a nagy gyapot- és szójatermelőknek. Míg a top 1,3 százalék összesen 519 millió dollárt kapott, egy átlagos wisconsini vagy pennsylvaniai családi gazdaság kevesebb mint 12, illetve 9 ezer dollárt. Az agrártárca adatai szerint a kétmillió amerikai farmnak több mint a fele olyan kis családi vállalkozás, amelynek a bevétele nem haladja meg az évi tízezer dollárt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?