Nincs megállás: még nagyobb drágulás jöhet a gabonapiacon 2021-ben

Nincs megállás: még nagyobb drágulás jöhet a gabonapiacon 2021-ben

agrarszektor.hu
A piaci várakozások szerint a magas mezőgazdasági terményárak jövőre tovább emelkedhetnek. A vakcina kifejlesztése erősíti az optimizmust a piacon, igaz, egyes termények - mint a kávé és a kakaó - kereslete csak lassan áll helyre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ellenálltak a járványidőszak megpróbáltatásainak a tőzsdén kereskedett agrártermékek, a nyersanyagellátási lánc jól teljesített, és a globális élelmiszer-ellátás sértetlenségét sem fenyegette nagyobb mértékben a pandémia - írja a Világgazdaság. A gabonák és a takarmánynövények drágulása 2021-ben is folytatódhat.

A búza, a kukorica és a szója ára továbbra is magas marad, sőt tovább nőhet, a termelési és exportfeltételek pedig kedvezők maradhatnak a termelők számára. Viszont a gyapot, a kávé, a kakaó és a cukor ára a járvány miatt csökkenő fogyasztói igényre válaszul helyben jár, sőt, ezek a termények éppenséggel árcsökkenés előtt állnak, a gyenge kereslet hatása ugyanis 2021-ben is érvényesülni fog - állítja Stefan Vogel, a Rabobank vezető stratégája és agrárárupiaci vezetője.

A kávé globális kereslete 1995 óta először csökkent, a vendéglátóiparban elrendelt járványellenes korlátozások, a bezárt éttermek, presszók miatt nem volt hol és kinek felszolgálni a feketét. A kereslet 2021-ben várhatóan 2 százalékkal élénkül, ám továbbra is a 2019-es szint alatt marad. A kávéültetvényeket a járvány lényegében nem érintette. Brazília rekordtermésről számolt be, 2021-ben a fogyasztók valószínűleg bőséges kávékészletekkel találkoznak majd. Mivel azonban a tőzsdei kereskedésű készletek mennyisége továbbra is korlátozott marad, potenciálisan nagy áringadozásokat láthat a határidős piac 2021-ben.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A cukor esetében a kereslet mérséklődött, bár a termelést segítette az etanol árcsökkenése, azaz a cukornádból jobban megérte cukrot gyártani a bioüzemanyag helyett. Ennek eredményeként a 2020-2021-es év viszonylag kiegyensúlyozott lehet, szemben a nagy hiányra vonatkozó korábbi várakozásokkal. Sőt, mivel egyes vélemények szerint a globális gazdaság 2021 második felében helyreállhat, az etanol és a cukor ára ismét felpattanhat.

Az árutőzsdén kereskedett termények közül a búza ára hatéves csúcsra futott a 2020-2021-es szezonban. Ebben közrejátszott a világjárvány által kiváltott globális keresletbővülés. Az egyes országok továbbra is stabil ellátást akarnak biztosítani a kenyérgabonából, és a háztartások biztonsági lisztkészletezése is magasabb szintre lépett. Mindez az árazásra is jótékony hatást gyakorol, és ez így marad jövőre is.

Figyelemreméltó, hogy a szójabab ára 2020-ban az összes nyersanyag közül a legnagyobb csökkenést könyvelhette el a kétéves túlkínálat és a kínai-amerikai kereskedelmi háború nyomán kialakult alacsony árak miatt, amelyek az Egyesült Államokban a termelési költségek alá estek. Az árak ezután egy nagy volumenű kínai importprogram hatására emelkedésnek indultak, majd négyéves csúcsra ugrottak. Az áremelkedés várhatóan 2021-ben is folytatódik. Ebben főszerepet játszik, hogy az afrikai sertéspestis pusztító hatása már a múlté, és Kínában ismét dinamikusan nő az állatállomány, amelynek etetése folyamatosan élénk keresletet generál a szója és a kukorica iránt.

Az agrárnyersanyagárak alakulásában állandósult kockázati tényezőként kell tekinteni az évek óta hol romló, hol javuló amerikai-kínai gazdasági és kereskedelmi viszonyra. A kétoldalú kereskedelmi tárgyalások időszakát követően továbbra is kérdés marad, hogy ez a kapcsolat mennyire lesz szilárd a Biden-adminisztráció alatt, és hogy ez miként befolyásolja a kulcsfontosságú agrártermékek, például a szójabab kereskedelmének egyensúlyát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03