Átrendeződőben az európai gyümölcspiac

agrarszektor.hu
A német és az olasz piacon is nagyobb szerephez juthat a magyar meggy.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Olaszország jó piaci lehetőséget kínál a magyar meggytermelők számára - mondta Csizmadia György, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke, a Gyümölcs Főbizottság elnöke az MTI-nek a Macfrut szakkiállításon, az olaszországi Cesenában. Az európai piac átrendeződőben van, és ebben a folyamatban a magyar meggy egyre nagyobb szerephez juthat, nem csak az olasz piacon, hanem Németországon is, ugyanis Magyarország legnagyobb meggypiacán visszaszorulóban van a saját termelés.

A szerdán megnyílt észak-olaszországi három napos szakmai bemutatón a magyar termelők egyebek között meggylekvárral, meggylével és meggypálinkával mutatkoztak be. Az alelnök rámutatott: a gasztronómiában előretörtek a félkész termékek, ez új lehetőségeket kínál a magyar meggytermékeknek. A különleges ízvilágú magyar meggynek a gyümölcslémixekben is helye lehet - tette hozzá a szakember.

Kitért arra, hogy a meggytermesztés fejlesztése a biológiailag ellenálló meggyfajták előtérbe kerülésével elengedhetetlen. Az ehhez kapcsolódó projektek finanszírozását azonban meg kell oldani - jegyezte meg, főként a piaci alapú előfinanszírozási rendszer megoldását sürgetve. Ha ez a megoldódik, akkor Magyarországon mintegy 20 ezer hektáros meggyültetvény-rendszer alakítható ki korszerű fajtaszerkezetű és technológiájú ültetvényekkel - vélte. Ezeknek az ültetvényeknek a hektáronkénti támogatottsági szintje mintegy 3 millió forint volna, ami 40-5 százalékos támogatottsági szintet jelentene - tette hozzá.

A mintegy 650 termelőt integráló debreceni Észak-Alföldi Termelői Értékesítő Szövetkezet elnöke, Gulyás Imre az MTI-nek arról beszélt, hogy az európai piac átrendeződik, és ebben a folyamatban a magyar meggy egyre nagyobb szerephez juthat. Jelezte: Németországban, Magyarország legnagyobb meggypiacán visszaszorulóban van a saját termelés. De a magyar meggynek jó piaca lehet Olaszország is. Itt korábban is jelen volt ez a magyar gyümölcs, néhány éve azonban megszűntek az eladások, de most ismét érdeklődés mutatkozik a magyar meggy iránt.

Az Észak-Alföldi Termelői Értékesítő Szövetkezethez tartozó termelők az idén több mint 5 ezer tonna meggyet termeltek, ebből meggybefőtt készült. Az Észak-Alföldi TÉSZ a második legnagyobb ilyen szervezet az országban. A szövetkezet árbevétele az idén várhatóan megközelíti a 4 milliárd forintot, szemben a tavalyi 3,1 milliárd forinttal. A meggyből származó árbevétel az összes bevétel mintegy kétharmadát adja.

Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke a kiállítás megnyitását megelőzően az MTI-t tájékoztatta arról, hogy az idén mintegy 65 ezer tonna meggy termett Magyarországon. Az elnök szerint ez a közepes termés a lassú kitavaszodásnak, a rövid virágzási időszaknak és a méhek hiányának következménye. Ezek a problémák főként a Duna-Tisza közén sújtották a meggyültetvényeket.

A magyar meggy promóciós megjelenését a Macfrut szakkiállításon a Hand Kereskedelmi Kft. szervezte. Az élvonalbeli kertészeti technológiákat - egyebek között hűtőházakat, válogatógépeket, csomagoló-berendezéseket és öntözési technológiát - kínáló cég ügyvezető igazgatója, Füredi Gábor elmondta, hogy a Macfrut szervezőivel kialakult több éves jó munkakapcsolatnak köszönhetően a magyar meggytermékeket az idei cesenai szakvásáron díjmentes stand biztosításával támogatták a vásár rendezői.

Az idei Macfrut Zöldség-Gyümölcs Technológiai és Kereskedelmi Szakvásárt szeptember 25-27. között tartják Cesenában. A vásáron mintegy 800 kiállító, főként Olaszországból, a mediterrán térségből, Kelet-Európából és Dél-Amerikából mutatja be termékeit. A kiállítás három napján több mint 20 ezer szakmai látogatót várnak a szervezők.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?