Így szabadulhatsz meg a gyomoktól a kertben: ez a trükk tényleg működik

Így szabadulhatsz meg a gyomoktól a kertben: ez a trükk tényleg működik

Nagy Z. Róbert
Egy virágágyásban, vagy zöldségeskertben a megjelenő gyomok esztétikai okból sem kívánatosak - ám ez csak a legkisebb gond velük. A gyomok konkurenciái kultúrnövényeinknek, visszavetik fejlődésüket, csökkentik a termést, növényvédelmi problémákat okozhatnak. Kiirthatatlanok, de azért kordában tartásuk lehetséges és szükséges.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Gyom minden olyan növény, ami nem jó helyen van

A kiskertek gondozása során az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek, a gyomok megjelenése és elburjánzása. A gyomok nemcsak esztétikailag zavaróak, de versenyeznek a kultúrnövényekkel a vízért, tápanyagért és fényért. A gyomok tág tűrésű növények, melyek jól alkalmazkodnak a kedvezőtlen környezeti viszonyokhoz is, így általában nagy mennyiségben jelennek meg a művelt területeken. Gyors fejlődésüknek, nagy vitalitásuknak köszönhetően gyorsan túlnőhetik a kultúrnövényeket, így azokat árnyékukkal, valamint gyökereik által elszívott tápanyagokkal hátráltathatják a növekedésben. Tehát gyom minden olyan növény, mely az adott művelt területen nem kívánatos. Az „árvakelés” is ideszámít, azaz egy kultúrnövény is lehet gyom. Ezt sokszor tapasztalhatjuk a mezőgazdasági területeket figyelve. Gyakori látvány például a búzatáblában megjelenő napraforgó. Valószínűleg e helyeken előző évben napraforgó volt vetve, és az elszóródó magokból ez újra kikel következő évben. Tehát bár a napraforgó kultúrnövény, lehet gyom is egy búzatáblában.

A gyomok okozta kártétel főként terméscsökkenést eredményez, ezért szükséges a gyomok megfékezése a kertben. Ám a gyom fogalma nem korlátozódik a mezőgazdaságra, gyomnövényekről éppúgy beszélhetünk a közterületeken, építési területeken, illetve az erdészetben, mint szántóföldi, kertészeti művelésű termőterületeken. A gyom kategóriába mi soroljuk be a növényeket, és ez gyakran szubjektív kategória. A százszorszép, fehér here, komlós lucerna például a pázsitban gyomok, de egy gyümölcsösben jó talajtakaró növénynek számítanak. A csalán, a tyúkhúr a zöldségesben gyomok, de amúgy, ha kultúr-területen kívül élnek, akkor értékes gyógynövények - és még lehetne hosszan sorolni az ilyen ellentmondásos példákat. A kívánatosság hiányának, és az ebből eredő „gyom” címkének tehát több oka is van.

A gyomok, mint zöldtrágyák

Tavasszal magról kelő gyomok serege jelenhet meg kertünkben. Ezeket kapálással mindaddig rendszeresen irtanunk kell, amíg a zöldségnövényeink akkorára nem cseperednek, hogy már azok képesek elnyomni a gyomokat. Mivel ilyenkor fontos a rendszeres gyomlálással kombinált talajművelés, az ekkor kikapált gyomokat nyugodtan beleforgathatjuk a talajba, hiszen ott lebomlásukat követően újra tápanyagokat szolgáltatnak kultúrnövényeinknek. Amennyiben a gyomok már virágoztak, és magokat tartalmaznak terméseik akár csak zölden is, akkor már gyűjtsük össze a gyomokat és hordjuk el a területről, mert beforgatásukkal csak tovább fokoznánk kertünk gyomfertőzöttségét. A még éretlen, zöld gyommagok kikapálás után is képesek beérni, és csíraképessé válni. A nem magzó-korban lévő gyomokat felhasználhatjuk (a fűkaszálékhoz hasonlóan, aminek kora tavasszal még híján vagyunk) a fáink körüli tányérok talajának takarására, ami jó hatású az ott magról kelő gyomok ellen - így takarva, fény hiányában elpusztulnak a gyommagoncok, és a talaj vízkészletét is jobban megőrzi a takart talaj.

Módszerek a gyomok ellen

A gyomirtás és gyomszabályozás között alapvető különbség van. A gyomirtás során a cél az, hogy a gyomokat teljesen megszabaduljunk, míg a gyomszabályozás célja a gyomoknak a kertben való visszaszorítása és minimalizálása. A gyomirtás általában vegyszeres vagy mechanikai módszerekkel történik, míg a gyomszabályozásra olyan praktikák alkalmazhatók, mint például a talajtakarás vagy a folyamatos gyomlálás.

A talajtakarás egy hatékony módszer, amellyel megakadályozhatjuk a gyomok túlszaporodását. Ennek lényege, hogy a talaj felszínén egy vastag réteg mulcsot helyezünk el, amely elnyomja a gyomok növekedését. A mulcsnak lehetnek különféle típusai, például fűrészpor, szalmatakarás, aprított kéreg vagy komposzt. Ez a módszer nemcsak visszaszorítja a gyomokat, hanem még is tápanyagokkal gazdagítja is a talajt és megőrzi annak nedvességtartalmát. A mechanikai gyomirtás során a gyomokat kézzel vagy kerti eszközökkel eltávolítjuk. Ehhez használhatunk kapát, vagy gyomkiszedő kést. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes gyomnövények nagyon kitartóak és gyorsan újra kinőnek, ezért a rendszeres ellenőrzés és gyomlálás elengedhetetlen. Főleg az évelő gyomokkal lesz sok probléma, ezek mélyan gyökereznek és csak a gyökér eltávolításával irtható ki az adott gyomnövény. Attól, hogy a kapával a leveleit levágjuk, csak időt nyertünk, hamarosan újra kihajt. De egynyári gyomok esetén is fontos a rendszeresség a gyomlálásban, hiszen ha egy gyom virágzik, majd magot érlel, és azt elszórja, akkor több ezer gyommaggal veti be a területünket. Ezért nagyon fontos, hogy a gyomlálást úgy időzítsük, hogy a gyomok maximum virágbimbós állapotban legyenek amikor ezt elvégezzük, és ne késsünk el.

A vegyszeres gyomirtás hatékony módszer lehet, amikor a többi módszer nem elegendő, vagy folt kezelkésekre is alkalmazható. Kiskertekben ritkán alkalmazzák már, mert a szer drága és bár idővel lebomlik, mégis csak biztonságosabb más gyom-visszaszorító módszerek alkalmazása az egészséges termés érdekében. A gyomirtó szerek a gyomokat hatékonyan elpusztítják, fontos azonban óvatosan alkalmazni a ezeket, mert károsíthatják a környezetet és a kertben lévő többi növényt is, például, ha a légmozgás miatt elsodródik a szer és kultúrnövényeket is ér. A gyomok visszaszorítása kiskertben kihívást jelenthet, de a helyes módszerek segítségével sikeresen kezelhető e probléma. És a kulcs a rendszeresség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?