Ezek a legfontosabb teendők a kertben júliusban: itt a 10 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb teendők a kertben júliusban: itt a 10 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Véget ért a június, és jön a nyár közepe, talán a legfontosabb hónapja. Éppen ezért érdemes is végigvenni, mi mindenre kell ügyelnie a kertészeknek, kertbarátoknak, és hogy milyen feladatok várnak rájuk! A teendők listájának összeállításában Kósa Dániel gyümölcs szakirányú kertészmérnök segített a HelloVidéknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

1. Végre itt a betakarítás időszaka

Akinek konyhakertje van, az már a salátákat, retkeket, aprókrumplit, bébirépát és friss borsót csemegézhetett a kertjéből, de már javában dúl a kovászos uborka szezonja is. Itt az idő, hogy a gyümölcsöket is leszüreteljük, mivel már a zöldmetszésen is túljutottunk. A betakarított zöldségekből és gyümölcsökből tegyünk el savanyúságokat, vagy készítsünk lekvárt, befőttet!

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Öntözzünk rendszeresen!

Ne feledkezzünk meg a növények egészségéről sem. Öntözzünk rendszeresen, hogy megfelelően növekedjenek a termések, ugyanis minden növény szinte a terményhozás időszakában igényli a legtöbb vizet. Az öntözésekkel együtt juttathatunk ki lomb- vagy hígtrágyát, amivel még erősebbek lesznek növényeik. A tápanyag utánpótlása, és mennyiségét mindig az adott szer határozza meg, olvassuk el a felhasználási útmutatót!

3. A növényvédelem terén jobb a megelőzés, mint a tűzoltás

Próbáljuk rendszeresen kezelni a veteményeseket, és a gyümölcsösöket ügyelve, hogy három alkalom után másik hatóanyagot válasszunk, hogy a kártevőkben, kórokozókban ne alakuljon ki rezisztencia, azaz ellenálló-képesség.

4. A gyomirtást, ne vegyszeres úton végezzük, hanem inkább kapálással

A kapálás fontos tevékenység, ugyanis nem csak a gyomokat távolítjuk el így, hanem szellőztetjük a talajunkat, mely jó hatással van a gyökerekre mind növekedésben, mind tápanyag és vízfelvevő képességben.

5. Itt az idő a sövények gondozására

A díszfák, bokrok, sövények nyári metszését, újraformálását szinte egész nyáron, folyamatosan végezhetjük. Ha nincs aszály és kánikula, akkor épp időben vagyunk a tűlevelű és örökzöld sövények metszésének, amelynek során a növények tetején és két oldalán fejlődött hajtásokat kurtítsuk meg, alakítsuk a kívánt formára őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. A zöldmetszés is most esedékes

Itt az ideje, hogy megmetsszük a levendulát és a rozmaringot, az akácot. Ügyeljünk rá, hogy a lilaakácot csak finoman a leágazástól 20 centiméterre nyessük le. A csonthéjas gyümölcsöknél (cseresznye, meggy, korai szilva és kajszi) a szüret végeztével, úgy július végéig - augusztus elejéig, a téli metszéshez hasonló volumenű beavatkozás a zöldmetszés. A periferiális részek ritkításával gondoskodhatunk a fák belsejének kedvezőbb fényviszonyairól, mely egyben növeli a korona belsejének generatív aktivitását, azaz a termőrészek vitalitását is. Az őszibarack esetében a tervezett szüret előtt 3 héttel szabadítsuk ki a fejlődő gyümölcsöket az árnyékból a jobb gyümölcsszíneződés érdekében, valamint augusztus elején célszerű a katlan korona belsejéből a sűrűsítő, befelé növő hajtásokat eltávolítani.

7. Újra támadnak a meztelencsigák

A spanyol meztelencsiga az egyik legbosszantóbb kártevőnk. Akár 12-15 cm hosszúra is megnőhet, folyton éhes, minden növényt, válogatás nélkül megeszik, de a vastag, húsos levelű növényeket, a gumókat, a gyökereket imádja a legjobban. Nem elég, hogy lerág mindent, amit nem neki ültettünk, a megmászott növényeket még ürülékével és nyálával is szennyezi. Borzasztó gyorsan szaporodik, úgyhogy az első és legfontosabb jó tanács, ha észleljük, azonnal lépjünk (rá), bár nagyon nem mindegy, hogyan védekezünk ellene!

A legegyszerűbb és legtermészetesebb védekezés ellenük, hogy menjünk ki este a kertbe, és zseblámpa fényénél, vagy a reggeli szürkületben gyűjtsük össze őket. Dobáljuk bele egy sós vízzel teli vödörbe, ott gyorsan elpusztulnak. Sokan a földterületen is sóznak, ami egyrészt környezetkárosító, másrészt a földnek is roppant káros . ezt senkinek sem ajánljuk. További meztelencsiga-ölő módszerről itt olvashatsz!

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

8. Így ápoljuk a gyepet

A befüvesített részeket is ápolni kell, vágjuk rendszeresen, de 3-5 cm-nél ne legyen kisebb, mert kiéghet. Öntözzünk kis adagokban, naponta többször is, de ügyeljünk, hogy két öntözés között száradjon fel a talaj. A már kiégett foltokat nem célszerű a júliusi időszakban pótolni, ugyanis nem a legjobb a kelési arány. Ha mégis szeretnénk, hogy a pázsitot ne tarkítsák kopasz foltok, akkor a fűmagot előre keverjük össze némi virágfölddel, tetejét takarjuk homokkal. Napközben pluszba öntözzük, hogy nagyobb esélye legyen a kelésnek.

9. Vigyázzunk közben magunkra is!

Ha kinn tartózkodunk a kertben, akkor ügyeljünk arra is, hogy bennünk se tegyen kárt a nap, védjük bőrünket, hidratáljunk sokat! És ahogy magunkat, úgy növényeinket is védjük az erős napsugárzástól. Főleg az ilyenkor kivitt szobanövényeket.

10. Irtsuk, ahogy csak bírjuk a parlagfüvet!

Lassan elkezdődik a parlagfű időszak, már előbújtak a kis parlag füvek. Figyeljünk oda rá, hogy nehogy megbüntessenek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?