Így lesz garantáltan csodaszép a gyep a kertedben: mutatjuk, hogyan csináld

Így lesz garantáltan csodaszép a gyep a kertedben: mutatjuk, hogyan csináld

agrarszektor.hu
A jó idő beköszöntével egyre több teendője akad a kerttulajdonosoknak, és a legelsők között szerepel listán a füvesítés, amire a tavasz az egyik legmegfelelőbb időszak. Ilyenkor ideális a talaj hőmérséklete arra, hogy elkezdjük az udvar zöldítését és természetes csapadékot is nagyobb eséllyel kap a csírázó fű. A következőkben az egyik legnagyobb hazai golfpálya zöld felületeiért felelős head greenkeeper ad néhány tanácsot, hogyan legyen a kertünk a legszebb az egész utcában.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Ha eddig évről évre minden próbálkozásunk kudarcba fulladt, amit a kert füvesítésére tettünk, akkor nincs más hátra, mint követni Ruzsics Norbert, a bükfürdői Greenfield Hotel szakértőjének útmutatását - aki a golfpályák kiváló állapotáért felel - így egész biztos, hogy ezentúl nem lesz zöldebb a szomszéd fűje. A szakember a következőket tanácsolja a füvesítést tervezőknek:

Figyeljünk a felhőkre!

Ha füvesítésre adjuk a fejünket, érdemes figyelemmel kísérni az időjárás-előrejelzést és az aktuális radarképet, hiszen a nagyobb mennyiségű csapadék könnyedén kimoshatja a frissen elvetett fűmagokat a földből. Emellett célszerű szélcsendes napra időzítenünk ezt a teendőnket, hiszen a szélvihar sem tesz jót a magoknak.

Készítsük elő a terepet!

Érdemes vegyszeres gyomirtással kezdeni az előkészületeket. Ezt követően nagyjából egy hetet kell várni, hogy a szer kifejtse hatását, és a gyomnövények elszáradjanak. Természetesen ekkor is tanácsos esőmentes időszakot választani, mert így sokkal hatékonyabb lesz a nemkívánatos növények kipusztítása. Hogy az újonnan elvetett fű erőteljes növekedésnek induljon, egy-két ásónyom mélyen ássuk fel a kiszemelt területet, és távolítsuk el az ott lévő nagyobb köveket és gyökérmaradványokat. Bármilyen típusú földre ajánlatos négyzetméterenként tíz liter gyepföldet kihordani. A fellazítás után két hétig hagyjuk pihenni a termőtalajt. A termőréteg vastagságának legalább 10-15 cm-nek kell lennie, ez az ideális a fű növekedéséhez. Ezután következik a terep elegyengetése, rendezése, ami ugyan kihagyható művelet, de higgyük el, hogy később meg fogjuk köszönni magunknak, hogy nem a hepehupás, buckákkal teli kerten kell átszenvedni a fűnyírót. A Greenfield szakembere azt tanácsolja, hogy a fűmag elvetése előtt egy héttel dolgozzunk bele gyeptrágyát a talajba, majd ezek után a földet tömörítsük vissza egy kerti henger segítségével.

Válasszunk megfelelő fűfajtát!

Fontos, hogy gondosan válasszuk meg, milyen fűfajtát ültetünk el. Ruzsics Norbert arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az általunk füvesíteni kívánt rész nagyobb igénybevételnek lesz kitéve, mint például sportolás vagy gyerekek futkározása, esetleg kutya van a háznál, akkor a legjobb, ha úgynevezett „sportgyep” fajtakeveréket vetünk el, ami taposástűrő. Amennyiben a kiszemelt terület inkább dekorációs célt szolgál, akkor a „díszgyep” megjelölésű keverékek között lehet érdemes szétnéznünk. A nagy teherbírású gyepekhez legtöbbször az angolperje nevű fűmagfajtákat tartalmazza nagyobb arányban a keverék, a díszítőelemnek szánt gyep fűmagkeverékében viszont elsősorban a finomlevelű fajok, például a vörös csenkesz fajtái vannak túlsúlyban.

Vessük el a fűmagot!

A fűmagok elvetése előtt gereblyével vagy lombseprűvel fel kell piszkálnunk a talaj felső rétegét, hogy porhanyós legyen. Az így keletkezett a résekbe lehet majd beleszórni a magokat. Bármekkora terület befüvesítéséről legyen szó, a fűmag megfelelő mennyisége mellett az egyenletes eloszlatásra is ügyeljünk. Ebben nagy segítség lehet egy úgynevezett fűmagszóró kocsi. A tökéletes eredmény érdekében nagyjából megegyező mennyiségű homokkal vagy kerti talajjal keverjük el a magokat. Hogy a szél el ne fújja, kerti hengerrel vagy gereblyével óvatosan tömörítsük a talajba a fűmagokat. Ezt követően a legjobb, ha apró lyukú öntözővel gondosan meglocsoljuk a földet. Vigyázzunk arra, hogy sehol ne álljon tócsákban a víz. Egy-két hét elteltével kihajtanak az első fűszálak. Meleg idő, szárazság esetén ajánlott rendszeresen, reggel és este is megöntözni a gyepet, ezzel megakadályozhatjuk annak kiégését. Ha pedig már szépen kinőtt a fű mindenütt, évi 5-6 alkalommal érdemes gyepszellőztetést végezni, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a fűszálak közül kiszedjük a mohát és az elhalt részeket. Erre egy erős, rövid fogú lombseprű tökéletesen megfelel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?