Pofonegyszerű: 6 dolog, amivel garantáltan egészségesek lesznek a szobanövényeid

Pofonegyszerű: 6 dolog, amivel garantáltan egészségesek lesznek a szobanövényeid

agrarszektor.hu
Akad néhány tuti praktika, amiről bizony sok szobanövény-tulajdonos megfeledkezik, pedig ha ezekre mindenki odafigyel, akkor biztosan egészségesek maradnak a kedvencek. Összegyűjtöttük a 6 legfontosabb dolgot, amit ha bevezetsz a szobanövénynevelési rutinba, akkor hosszú távon garantált az optimális növekedés és virágzás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha szeretnéd, hogy biztosan sokáig egészségesek maradjanak a szobanövényeid, akkor itt az ideje, hogy bevezesd ezeket a tuti praktikákat a növénynevelési rutinba. Érdemes erre a 6 dologra mostantól odafigyelned, és garantált lesz a megfelelő virágzás és növekedés - írja a balconygardenweb.com. 

1. Mindig távolítsd el a sérült, beteg, elhalt leveleket és virágokat

Minden alkalommal távolítsd el a sérült, beteg, esetleg már elhalt részeket a növényről. Ezzel nemcsak a fertőzések kialakulását akadályozhatod meg, de a kedvenced több energiát tud majd a növekedésre és a virágzásra fordítani. Ha tehát száraz, elpusztult levelet, virágot vagy szárat találsz, vágd le óvatosan a növényről.

2. Ellenőrizd gyakran a levelek fonákját

Érdemes gyakran ellenőrizni a levelek fonákját, ezen a részen ugyanis könnyedén elrejtőzhetnek a kártevők, amelyek így észrevétlenül megbetegíthetik a növényt. Ha barnul, szárad, esetleg deformálódik a levél, az sosem jelent jót, általában valamilyen fertőzésre utal. Ilyenkor azonnal kezdd el a növény kezelését, ha ugyanis időben nekilátsz a permetezésnek, akkor még könnyen megmentheted. 

3. Vizsgáld meg a talaj nedvességtartalmát ujjal

Megéri használni az ujjad, ha ellenőrizni akarod növényed talajának nedvességtartalmát, ezzel a trükkel ugynais könnyedén elkerülheted a túlöntözést. Dugd be az ujjad a talaj felső részébe néhány centiméter mélyen, ha száraz a talaj, locsold meg a növényt, ha nedves, akkor várj még vele pár napot.

4. Néha rázd meg kicsit a növényt

Hetente egyszer rázd meg óvatosan a növényt, ezzel ugyanis kicsit imitálhatod számára a szelet, amivel erősítheted a gyökérzetét. Emellett a száraz, gyenge leveleket is könnyen eltávolíthatod, így segítve a növény megfelelő növekedését.

5. Figyeld a növény növekedését

Ellenőrizd gyakran, hogy megfelelően növekszik-e a növényed. Ha úgy látod egy irányba, jellemzően a napfény felé fordul, akkor hetente forgasd, hogy minden részen egyenletesen érje a napsütés. Amikor új hajtás jelenik meg a növényen, akkor érdemes tápanyaggal, vízzel ellátni, hogy legyen energiája az optimális növekedéshez.

6. Tisztítsd a szobanövények levelét

Tisztítsd meg hentete legalább egyszer a növények levelét a portól, illetve a különböző szennyeződésektől. A koszos levelek megnehezítik a fotoszintézis folyamatát, és nem tud elegendő napfényt magába szívni a növény. Használj tiszta, puha, nedves pamutrongyot, és töröld át néhány naponta a leveleket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?