Sokan hibáznak a szobanövények gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben

Sokan hibáznak a szobanövények gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben

agrarszektor.hu
Sokan azonnal kétségbeesnek, amikor azt tapasztalják, hogy szobanövényük valamilyen okból kifolyólag, láthatólag elindult a pusztulás útján. Nem minden esetben érdemes azonban aggódni, van ugyanis néhány bevált praktika, amiket ha bevetünk, könnyedén feléleszthetjük kedvencünket. Gyakran azzal követjük el a legnagyobb hibát, ha felelőtlenül próbáljuk megmenteni növényünket, sokszor azonban apróságokon múlik az élete.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem kell azonnal pánikba esni, ha azt tapasztalod, hogy haldoklik a szobanövényed, ez a pusztulás ugyanis nem minden esetben végzetes. Mindössze arra figyelj oda, hogy a megfelelő praktikákat használd, és könnyedén felélesztheted kedvencedet. Összegyűjtöttünk néhány tuti tippet, amelyekkel garantáltan megmentheted a szobanövényed - írja a balconygardenweb.com. 

1. Helyezd a növényt friss termőföldbe, esetleg új cserépbe

A legtöbb növény idővel bizony kinövi a helyét, és a termőföld is elhasznált lesz számára. Érdemes ilyenkor meglazítanunk a talajt, óvatosan kiásni a gyökereket és friss földbe helyezni a növényt. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyökerek már alig férnek el a cserépben, cseréljük ki azt is, és tegyük nagyobb edénybe a növényt.

2. Ellenőrizd a leveleket

A hullámos, sérült, elszíneződött, deformálódott levelek általában valamilyen kártevő vagy betegség jelei. Ellenőrizzük tehát gyakran a lombozatot, illetve a szárakat, és ha problémát észlelünk cselekedjünk azonnal.

3. Kerüld a túlöntözést

A túlöntözés az egyik leggyakrabban elkövetett hiba a szobanövények gondozása során, és ez okozza a legtöbb esetben a pusztulásukat is. A túl sok víz ugyanis sokszor gyökérrothadáshoz és halványuló levelekhez vezet. Kerüljük tehát a "rendszeres" locsolást, és törekedjünk arra, hogy csak akkor kapjon vizet a növényünk, amikor a talaj felső rétege már valóban száraz.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Távolítsd el a száraz, sérült leveleket és szárakat

Könnyedén feléleszthetjük haldokló növényünket azzal, ha eltávolítjuk róla a száraz, esetleg sérült részeket. Ezzel segíthetjük ugyanis a növényt abban, hogy az energiáit az egészséges levelek, illetve lomb növekedésére fordítsa. Minden esetben vágjuk le tehát az elhalt leveleket, szárakat kedvencünkről.

5. Változtasd meg a növény helyét

A túl sok, de a túl kevés napfény is megölheti a szobanövényünket. Ha fekete vagy barna foltokat észlelünk a lombon, az bizony sok esetben az erős napsütés következménye. Ilyenkor első dolgunk, hogy eltávolítjuk a sérült leveleket, majd áthelyezzük a növényt egy kevésbé napos helyre. Ha sárguló, esetleg hulló leveleket találunk, akkor bizony a kevés napfény lesz a bűnös, ilyenkor szintén szabaduljunk meg az elhalt részektől, majd tegyük át kedvencünket egy naposabb helyre.

6. Figyelj a helyes műtrágyázásra

A műtrágya megfelelő használatával kiegyensúlyozott növényeket nevelhetünk, ellenkező esetben elszíneződött lombozat és lassú növekedés lesz a "jutalmunk". Az egyes bolti szereknél érdemes a csomagoláson tájékozódni a helyes adagolásról, de készíthetünk különböző "házi műtrágyákat" is kávézaccból, banánhéjból vagy tojáshéjból. Ne feledjük, hogy télen kerüljük a túlzott műtrágyázást, ilyenkor ugyanis a sok tápanyag károsíthatja a gyökereket.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Növeld a páratartalmat

Ha túl száraz a levegő a helyiségben, akkor a szobanövények levele hamar törékennyé és szárazzá válik. Ne tegyük tehát olyan helyre őket, ahol klíma-, vagy fűtőberendezés, esetleg radiátor van a közelben. Igyekezzünk gondoskodni a megfelelő páratartalomról, ha tehetjük, akkor valamilyen párásító berendezés segítségével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?