Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a hagymahéj

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a hagymahéj

agrarszektor.hu
A hagymahéj a letöbb háztartásban a kukában végzi, nem érdemes azonban kidobni, mert több módon is hasznát vehetjük. Sokan nem is gondolnák, milyen praktikusan fel lehet használni a hagyma szemétnek hitt részét: tökéletes komposztalapanyag, készíthetünk belőle műtrágyát, de akár mulcsozhatunk is vele. Összegyűjtöttük mire és hogyan alkalmazhatjuk a hagymahéjat ahelyett, hogy megszabadulnánk tőle.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bizonyára sokan nem tudják, hogy a hagymahéj tele van antioxidánsokkal, valamint a növények és emberek számára egyaránt hasznos tápanyagokkal. Nem érdemes tehát háztartási hulladékként kezelni és megszabadulni tőle, hiszen praktikusan is felhasználhatjuk a kertben és a konyhában is - írja a balconygardenweb.com. 

1. Tökéletes komposztalapanyag

A hagymahéjat érdemes beletenni a komposztba, hiszen rengeteg, a növények számára is hasznos tápanyagot tartalmaz. Arra figyeljünk, hogy ne a halom tetejére tegyük, hanem temessük el néhány centiméter mélyen, nehogy a lebomlás során odavonzza az állatokat.

2. Mulcsozz hagymahéjjal!

Mulcsként is felhasználhatjuk a hagymahéjat, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot juttathatunk ki így a növényeink számára. Ráadásul a száraz héjak hamar lebomlanak, és káliummal, valamint kalciummal látják el a talajt.

3. Hagymahéjból műtrágya? Lehetséges!

A hagymahéjból egyszerűen készíthetsz szerves anyagokban, illetve káliumban, vasban, magnéziumban és rézben gazdag műtrágyát. Használatával a növények sokkal ellenállóbbak lesznek az egyes betegségeknek, emellett javíthatjuk a termelékenységüket és serkenthetjük a növekedésüket is. Vegyünk 2-3 marék hagymahéjat, és áztassuk be 24 órára 1 liter vízbe. Ha ez megvan, szűrjük le a vizet, és használjuk havonta 3-4 alkalommal az oldatot fejtrágyaként növényeinken.

4. Készíts teát hagymahéjból!

A hibátlan, nem beteg, kórokozóktól mentes hagymahéjból teát is készíthetünk. Egy tanulmány szerint ugyanis a hagymahéjtea jól alkalmazható elhízás ellen, magas vérnyomás esetén, emellett allergiásoknak is ajánlott a fogyasztása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?