2023. október 1. vasárnap Malvin
Végzetes hiba a kertben: ezeket a növényeket soha ne ültesd a fokhagyma mellé

Végzetes hiba a kertben: ezeket a növényeket soha ne ültesd a fokhagyma mellé

agrarszektor.hu
Szinte nincs olyan kert, amelyikbe ne lenne fokhagyma ültetve, a legtöbben azonban bele sem gondolnak abba, mennyit számít az, hogy melyik zöldség mellé kerül. Ha ugyanis nem megfelelő növénypárosításokat alkalmazunk a kertben, könnyen lehet, hogy rossz lesz a zöldségeink íze és minősége, ráadásul az is előfordulhat, hogy jóval kevesebbet teremnek majd. Érdemes tehát utána nézni, hogy melyik zöldségnek melyik lehet jó társa. Az Agrárszetkor most összegyűjtötte, melyek azok a zöldségek, amelyek soha ne kerüljenek a fokhagyma mellé a kertben, és ha lehet, minél távolabb ültessük őket tőle. 

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Ahhoz, hogy garantáltan jól érezze magát a fokhagyma a kertünkben, figyelnünk kell arra is, hogy milyen növényeket ültetünk mellé. Habár nagyon sok olyan zöldség, fűszernövény és dísznövény van, amely mellett jól érzi magát, bőven akad olyan is, amitől érdemes távol tartani, most ezeket szedtük össze egy csokorba - írja a balconygardenweb.com

1. Hagymafélék

Habár sokan nem gondolnák, de nem jó ötlet a fokhagymát a többi hagymaféle - például póréhagyma, vöröshagyma - mellé ültetni. Ennek részben az az oka, hogy mivel hasonló a tápanyagigényük, könnyen versengés alakulhat ki a növények között, amely végül növekedési problémákhoz vezethet. Ráadásul, ha a hagymaféléket egymás mellé ültetjük, nagyobb lesz a kártevők és betegségek megjelenésének valószínűsége is, hiszen ugyanazok vadásznak majd rájuk.

2. Hüvelyesek

A hüvelyesek, mint például a borsó és a bab szintén nem valók a fokhagyma mellé, könnyen okozhatnak ugyanis problémát a hagyma fejlődésében és növekedésében. Emellett, mivel a hüvelyesek nitrogénmegkötő növények, a túl sok nitrogén káros hatással lehet a fokhagymára, és kisebb terméseket eredményezhet.

3. Káposztafélék

A káposztafélék, mint például a káposzta, a brokkoli és a karfiol, nem jó társai a fokhagymának, ezért igyekezzünk minél távolabb ültetni őket egymástól. Ezeknek a növényeknek jellemzően ugyanazokra a tápanyagokra van szüksége, ezért könnyen versenyhelyzet alakulhat ki köztük, ami kedvezőtlen hatással lehet a növekedésükre. Emellett a káposztafélék köztudottan vonzzák a kártevőket, amelyek így a fokhagymán is könnyen megtelepedhetnek.

4. Édeskömény

A fokhagyma és az édeskömény teljesen más talajokban érzi jól magát, míg előbbi igényli a minél több tápanyagot, addig utóbbi inkább a semleges pH-jú, jó vízelvezetésű termőföldet szereti. Ha közel ültetjük egymáshoz őket, könnyen lehet, hogy a fokhagyma elveszi majd az édeskömény elől a tápanyagokat, ez pedig a növekedés visszamaradásához, és rossz terméshozamhoz vezethet. Emellett a fokhagyma szereti mélyre ereszteni a gyökereit, míg az édeskömény inkább sekélyen, a felszínen gyökerezik, ami szintén versenyhelyzetet teremthet a növények között a vízért és a tápanyagokért. 

5. Menta

A fokhagymát és a mentát soha nem szabad egymás mellé ültetni a kertben, mindkét növény szeret ugyanis gyorsan terjedni a kertben, így könnyen elnyomhatják egymást. Emellett a fokhagyma gátolhatja egyes növény növekedését, így a mentáét is. 

6. Fodros metélőpetrezselyem

A fokhagyma és a petrezselyem eltérő talaj- és fényigényű növények. Ezért ha egymás mellé kerülnek, versenyezni fognak a termőföldben található tápanyagokért, ez pedig a terméshozamok csökkenését okozhatja.

7. Sárgadinnye

A fokhagyma és a sárgadinnye a nem ideális növénypárosítások közé tartozik, ha egymás mellé ültetjük ugyanis őket, hamar verseny alakulhat ki köztük a tápanyagokért. Emellett a betegségek és a kártevők is könnyebben megtámadhatják őket, ráadásul a fokhagyma erős illata hatással lehet a sárgadinnye ízére is!

8. Kukorica

A fokhagyma és a kukorica nem érzi jól magát egymás társaságában, könnyen elkezdhetnek ugyanis versengeni a napfényért és a tápanyagokért. Ezenkívül a fokhagyma olyan kártevőket vonzhat magához, amelyek károsíthatják a kukoricát is.

9. Zsálya

A fokhagyma és a zsálya eltérő táplálkozási igényekkel bír, és versenyezhet a talajban lévő tápanyagokért. Ha túl közel ülteti őket egymáshoz, az mindkét növény növekedésének visszaeséséhez vezethet, és a zsálya ízének és aromájának csökkenését is okozhatja. Ezenkívül a zsálya néha felülmúlja a fokhagyma ízét, megnehezítve a fokhagyma finom árnyalatainak élvezetét.

10. Spárga

A fokhagymát és a spárgát soha ne ültessük egymás mellé a kertben, a fokhagyma ugyanis gátolhatja a spárga növekedését. Tartalmaz ugyanis egy olyan enzimet, ami kárt okozhat a spárga gyökerében, és végül a terméshozam csökkenését, rossz minőségét okozhatja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 30. 18:34