Tuti tippek a kerti munkákhoz: így használják fel a profik az őszi avart

Tuti tippek a kerti munkákhoz: így használják fel a profik az őszi avart

agrarszektor.hu
Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakértők szerint az első szabály az, hogy felejtsük el a lombseprűt! Bátran elpakolhatjuk a szerszámot a fészer sarkába akkor, ha van egy akkumulátoros lombfúvónk, ennek segítségével ugyanis nem lesz szükségünk arra, hogy órákon keresztül görnyedve seperjük a leveleket egy halomba, olvasható a STIHL közleményében.

A lombfúvó a viszonylag frissen lehullott faleveleket könnyedén egy kupacba tereli, a lombszívó pedig egy tartályban gyűjti össze azokat. De a lombseprűzés egy része akkor is megúszható, ha olyan fűgyűjtőkosaras fűnyírónk van, ami a fűnyírás során felszippantja a lehullott faleveleket is.

A kerti eszközök segítségével összegyűjtött leveleket ráadásul be sem kell zsákolnunk, hiszen két módon is újra tudjuk hasznosítani -a komposztálóban és mulcsozással-, így nem csak a környezetünket védjük, de még a talajnak és a növényeinknek is jót teszünk.

Mulcsozzunk!

A levelek újrahasznosításának a legegyszerűbb módja az, ha a fagyérzékeny növények tövét védjük vele. Erről Beh Mariann, a STIHL kertápolási szakértője beszélt bővebben is..

Maga a mulcsozás szó talajtakarást jelent, a mulcs pedig valamilyen talajtakaró anyag. Ez lehet faforgács, fakéreg, kőzúzalék, de mulcsnak nevezhetjük a kertben keletkező növényi hulladékot is, így például az apróra vágott gallyakat, a lenyírt fűnyesedéket vagy az összegyűjtött leveleket, amik egytől egyig javítják a talaj biológiai és fizikai állapotát

- mondta Beh Mariann.

A szakértő egy frissen induló videósorozatban ad tippeket a tudatos kertészkedéshez. Úgy véli: az ősszel lehullott leveleket nem csak optikai okokból kell összegyűjteni a gyepről, hanem azért is, mert a fűszálak az őszi időszakban nem jutnak elég fényhez és levegőhöz az avar alatt. A kerti eszközöket gyártó vállalat szakértője arra is rámutatott, hogy a legjobb természetes mulcs a lenyírt fűnyesedék, az összeaprított gallyak és az összegyűjtött levelek, amelyek nem kerülnek semmibe, viszont tökéletes védelmet biztosítanak a fagyérzékeny növények számára.

Komposztáljunk!

Az összegyűjtött őszi faleveleket a komposztálással is újra tudjuk hasznosítani. A komposztálásban az egyik legjobb dolog az, hogy gyakorlatilag a kertben keletkező összes - egészséges - növényi hulladék, így a lemetszett gallyak, vesszők, a levágott fűnyesedék mind-mind belekerülhetnek, mutatott rá a szakértő. Beh Mariann szerint a nedves, lehullott falevelek is azonnal komposztálhatóvá válnak. Az eljárás további előnye, hogy a komposzt a tavaszi kerti munkák idején kiváló minőségű talajjavító és ültetőközeg, amely hasznos tápanyag- és humusztartalmának köszönhetően segíti palántáink, virágaink növekedését.

A kertészkedéssel kapcsolatos további információk érhetőek a STIHL oldalán, a szakértők kerti tippjei pedig a KertÉrtők podcast adásaiban találhatóak meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?