Így élheti túl a telet a muskátlid: itt vannak a bevált módszerek

agrarszektor.hu
Ősszel a legtöbb muskátli a kukában végzi, pedig nem feltétlenül van szükség a növény kidobására, mert némi odafigyeléssel, és egy jó teleltető hellyel jövőre is szépen virágzó muskátlikat kaphatunk. A teleltetés nyilván egy fokkal keményebb meló, mint új növényt vásárolni tavasszal, viszont sokkal olcsóbb is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A muskátli teleltetése nem feltétlenül egyszerű mulatság, viszont sokkal olcsóbb, mint minden tavasszal új növényt vásárolni. A teleltetése előnye, hogy megőrizzük saját növényünket, nem kell újra megvásárolni őket, tudni fogjuk, hogy melyik milyen színű, illetve nincs hibázási lehetőség, hogy virágzat híján a kívánttól eltérő színt vásárolunk. Ráadásul a teleltetés után a tövek erősebbek, a lombozat pedig nagyobb lesz.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A teleltetés ugyanakkor hátrányokkal is jár, például növényünk nem április végén-májusban virágzik majd, hanem csak június-júliusban, emellett a folyamat több munkát igényel, mint a tavaszi új adag beszerzése, továbbá télen is figyelni kell a növényekre, ugyanis könnyen pusztulnak a teleltetés alatt. Ilyenkor legyengülhetnek és gombásodhatnak a nem megfelelő tartási technika miatt. 

Beteg növényt sose teleltessünk, mert megfertőzheti a többit, így ha nem egészséges valamelyik tő, vagy permetezzük le, vagy szabaduljunk meg tőle. Sajnos arra nincsen garancia, hogy minden növény túl fogja élni a teleltetést, főleg hogy utána még szoktatni kell majd őket régi-új közegükhöz. Számoljunk azzal, hogy össze kell szedjék magukat, ami legalább 1-2 hét késést jelent majd a frissen beszerezhető muskátlikhoz képest, ráadásul a virágzás is legalább 2 héttel később fog beindulni. Az ablakládából kiszedett vagy a virágágyból kiemelt kerti muskátlitöveket tisztítsuk meg a száraz levelektől, vágjuk le az elhalt ágakat, a hosszúra nőtt gyökérzetet vágjuk rövidebbre, majd a töveket sűrűn egymás mellé vermeljük egy ládába úgy, hogy a gyökerek a földben legyenek.

A muskátlik teleltetésére a legalkalmasabb egy világos és hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 4-10 fok fölé. Ezen a hőmérsékleten a növény nem fejlődik tovább a tél folyamán, így kiküszöbölhetjük a laza szövetű téli hajtások kialakulását. Figyeljünk arra, hogy a növények fagymentes helyen legyenek. Télen havonta egyszer vagy kétszer öntözzünk, csak annyit, hogy a föld ne száradjon ki teljesen, a növény szinte csak vegetál ebben az időszakban, tehát nincs szüksége bőséges öntözésre. Tavasszal kihordás előtt kelesztőnek tápoldatos öntözés javasolt, egy alkalommal.

Kiültetés előtt fontos a fokozatos visszaszoktatás a fényhez és a hőmérséklethez. A föld nélkül tárolt növényeket be kell áztatni 1-2 órára langyos vízbe, majd új muskátliföldbe kell ültetni őket. A tavaszi éjszakai fagyok miatt csak óvatosan pakoljuk ki a növényeket, mert a legyengült példányok pillanatok alatt elfagynak egy hűvösebb reggelen. A megnyúlt hajtásokat célszerű visszametszeni, így a növény is bokrosodik, mutatósabb lesz. Március elején az áttelelt töveket át kell vizsgálni, a leszáradt leveleket és virágokat el kell távolítani a tövekről. Amint lehet és a fagy nem veszélyezteti a növényeket, ki kell őket ültetni őket a nyári helyükre, de ezt megelőzően a hajtásokat vissza kell metszeni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27