Ezt a hibát rengeteg kertész elköveti: íme a helyes palántakiültetés aranyszabályai

Ezt a hibát rengeteg kertész elköveti: íme a helyes palántakiültetés aranyszabályai

agrarszektor.hu
A legtöbb kertész számára egyszerűnek tűnhet a palánták végleges helyre történő kiültetése, sokan nem tudják azonban, hogy néhány dologra ilyenkor is oda kell figyelni annak érdekében, hogy a növényeink megfelelően növekedjenek tovább. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában megmutatta, hogyan kell helyesen palántát ültetni, és melyek azok a szabályok, amelyeket ilyenkor be kell tartani. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem minden kertész tudja, de ahhoz, hogy a szabadföldbe kiültetett palántáink továbbra is szépen fejlődjenek, néhány dologra oda kell figyelnünk a kiültetéskor. Van ugyanis néhány szabály, amelyet mindenképp be kell tartanunk, amikor a cserépből ki akarjuk ültetni kis növénykéinket a végleges helyükre. Ha ugyanis a kiültetést helytelenül végezzük el, akkor hiába neveltünk csodaszép és erős palántákat, a szabadföldben nem fogják sokáig bírni, és a legrosszabb esetben nem lesz belőlük semmi. 

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

Az első, és egyben legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, hogy amikor kivesszük a palántát a cserépből, ne ütögessük le róla a földet, még akkor sem, ha a gyökerek nagyon körbenőtték a földkockát. A másik szabály, amelyet be kell tartanunk, az az, hogy milyen mélyre ültetjük a növényeket, erre ugyanis a paradicsom és a tökfélék kivételével szinte minden esetben oda kell figyelnünk. A legrosszabb az, ha nem ültetjük el teljesen a palántákat, és kilóg a földlabda/kocka a szabadföldből, fontos ugyanis, hogy a gyökerek, amelyeket a cserépben eresztett a növény, teljesen benne legyenek a földben, mert nedvességre van szükségük, amit csak egy bizonyos mélységből tudnak megszerezni. Az sem jó ugyanakkor, ha a földet felpúposítjuk a szár körül, mert így a víz lefolyik majd a palántáról, és a növény jut elég nedvességhez. 

Ne ültessük egy szintre a földkockát és a kinti földet, kicsit rakjuk mélyebbre a palántákat, de mindössze annyira, hogy egy kis medence keletkezzen a szár körül. Erre azért van szükség, mert itt megmaradhat a víz, és nem feltétlenül kell majd mindennap locsolnunk a növényt. Ha megtaláltuk a megfelelő mélységet, kicsit nyomkodjuk le a földet, tépkedjük le az alsó leveket, hogy szellőzni tudjon a növény, és készen is vagyunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?