Egy zöldség, amely már éretlenül is felhasználható: mutatjuk, melyik az

agrarszektor.hu
A nyári meleg a zöldségek érését is előrébb hozta, ami azt jelenti, hogy már szedhető az egyik legnépszerűbb tökféle, a cukkini is. Egy nagyon sokféleképpen felhasználható zöldségről van szó, azon kívül ugyanis, hogy a termése szinte bármely növekedési szakaszban fogyasztható, a virága is ehető. A termesztése nem igényel nagy odafigyelést, van azonban néhány fontos tudnivaló, amit ha szem előtt tartunk, akkor nem csak idén, de jövőre is biztos, hogy szép termést hoz majd a cukkinink.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legtöbb tökfélétől eltérően a cukkini nem nevel indákat, hanem tömött, bokorszerű növénnyé fejlődik. Ez azt jelenti, hogy kis területen, akár a balkonon egy nagyobb cserépben is termeszthető, ráadásul ha megfelelően gondozzuk, akkor elég mindössze 3-5 növény ahhoz, hogy ellásuk a családot.

A cukkini szüretelése már nyár elején, június közepén elkezdhető, és egészen a kora őszi fagyokig tart. A 25 centiméter hosszúságúak a legízletesebbek, és minél gyakrabban szedjük le őket, annál több virág és újabb termés lesz majd a növényeken. A cukkini termése bármely növekedési szakaszban ehető, ezért a nagyobb, szinte már spárgatök méretűek is felhasználhatóak és fogyaszthatóak. A szedéshez mindig használjunk kést a kézzel való leszakítás helyett, hogy a növény és a termések ne sérüljenek meg. Hűvös helyiségben hetekig eltarthatjuk. Érdekesség, hogy a cukkini virága is ehető, így ha ezeket szeretnénk elfogyasztani, akkor a hajnali órákban érdemes szüretelnünk, ekkora a legfrissebbek ugyanis a virágok. 

EZ IS ÉRDEKELHET
A cukkini egyik leggyakoribb kártevője a meztelen csiga. Pár leveles korában akár a teljes növényt lerághatják, később pedig a termést is teljesen tönkretehetik a pusztításukkal. Ajánlott szalmával, vagy más hasonló anyaggal takarni a talajt a növény körül, így ugyanis csökkenthetjük a csigák kártételét.

Ha nem szeretnénk jövőre cukkini vetőmagot vásárolni, akkor érdemes egy darab termést rajta hagyni a bokron, és megvárni míg teljesen kifejlődik. Ősszel, mikor már elég nagy a termés, szedjük ki belőle a magokat, mossuk meg őket alaposan, majd szárítsuk ki mindet. Ezeket felhasználva pedig biztos, hogy a következő évben is jó minőségű cukkinink lesz. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?