Négy egyszerű praktika a hangyák távol tartásához

agrarszektor.hu
A nyár, a piknikezések és a szabadidős programok ideje, de iyenkor a felhőtlen hangulat mellett a bárhol felbukkanó hangyák is megjelennek körülöttünk, és sajnos nem csak a szabadban, de a lakásunkba is befészkelik magukat. A legnagyobb probléma ezekkel a rovarokkal, hogy valahol és valahogyan mindig bejutnak a lakásba. Összegyűjtöttünk néhány egyszerűen elkészíthető természetes hangyairtó szer receptet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megkerestük a legjobb házi praktikákat, amelyekkel hatásosan védekezhetünk a hangyák ellen. Minden, amire szükségünk lesz, megtalálható a konyhánkban és a háztartásunkban, és semmilyen erős, mérgező vegyszert nem kell használnunk a kártevők elpusztításához. 

1. Fahéj vagy fahéjolaj

- 1 evőkanál fahéj vagy 10-15 csepp fahéjolaj
- 1 csésze víz
- vatta csomók

Míg a fahéj édes illatát a legtöbb ember szereti és kellemesnek találja, a hangyák ki nem állhatják. Keverjük össze a vizet a fahéjjal vagy a fahéjolajjal, és dobáljunk az oldatba vatta csomókat. Hagyjuk, hogy a vattacsomók jól megszívják magukat a keverékkel, majd töröljük le a vattával azokat a részeket ahol a hangyák a leginkább jelen vannak, vagy ahol vonulni szoktak. Ha tudjuk, hogy általában honnan érkeznek a hangyák, akkor érdemes ezeken a helyeken a keverékkel átáztatott vattacsomókból hagyni néhányat. 

2. Szódabikarbóna

- 1 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál szódabikarbóna

Meglepő lehet, hogy cukrot is használhatunk a hangyák távoltartására, amikor köztudott, hogy ezek a rovarok nagyon szeretik az édes ízeket. Nos, ezzel a módszerrel nem elriasztjuk őket, hanem először odacsalogatjuk, majd csak ezután pusztítjuk el a kártevőket. Keverjük össze a cukrot és a szódabikarbónát és szórjuk rá a hangyákra, vagy csak azokra a helyekre, ahol általában meg szoktak jelenni. A hangyák ugyanis az édes íz miatt megeszik majd a keveréket, a cukorral együtt azonban a szódabikarbónát is elfogyasztják, ami viszont káros rájuk és elpusztítja őket.

3. Citrom

- 1 citrom kifacsart leve
- negyed csésze víz
- 10 csepp illóolaj

Ez a keverék nem csak elriasztja a hangyákat, de cserébe kellemes illatot és citrusos frissességet hagy maga után az otthonunkban. A hangyák nem szeretik a citrom savas illatát, emiatt menekülni fognak előle. Ez a megoldás azért lehet szimpatikus, mert nemcsak környezetkímélő, de organikus is. Csak keverjük össze a három alapanyagot, és töröljük át vele azokat a felületeket ahol a hangyák vannak, vagy általában előfordulnak. Érdemes rendszeresen ismételni, és újra alkalmazni ezt a módszert, hogy tényeg távol tartsuk vele a hangyákat és eredményes legyen a védekezés.

4. Ecet

- negyed csésze víz
- negyed csésze fehér ecet
- 10 csepp illóolaj

Ahogy a citromos módszernél is láthattuk, a hangyák nem kedvelik a savasságot és a savas dolgokat. Ahhoz, hogy távol tartsuk őket, keverjük össze a vizet, a fehér ecetet és az illóolajat. A hangyák biztosan azonnal elmenekülnek majd a szag miatt. Néhány napig ismételjük meg folyamatosan a permetezést az állatokra és a vonulási útvonalukra egyaránt. Így biztosan ott marad majd a kellemetlen szag, amely elriasztja az állatokat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?