Csodaszer a kertekben - Sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a tej!

agrarszektor.hu
Itt az ideje, hogy ne csak élelmiszerként, konyhai alapanyagként vagy a macskák táplálékaként gondoljunk a tejre. Jó ha tudjuk, hogy a kertekben is érdemes bevetni, mert növényeink biztosan meghálálják majd. Íme hét tipp, hogy mire is használhatjuk a tejet, hogy megőrizzük a növényeink egészségét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már tudjuk mire használhatjuk a kertünkben a fahéjat és a tojáshéjat is. Mindkét alapanyag a konyhából érkezik, és egyikről sem köztudott, hogy hasznos tápanyagok lehetnek a növények számára. A tej hasonló élelmiszer, ugyanis nem csak a konyhában, de a kertben is hasznunkra lehet.

1. A tej, mint műtrágya

A tejben lévő kalcium segít a növények szerkezetének megerősítésében, a benne lévő cukor, pedig az egészségesebb növény nevelésében lesz segítségünkre. Vagyis a tejben lévő tápanyagok nem csak az emberre és az állatokra vannak jótékony hatással, hanem a növényeinket is megvédhetjük vele. Készítsünk oldatot tejből és vízből 1:1 arányban, és ezt a permetet alkalmazzuk növényeinken. Azonban ne használjuk rendszeresen, mert a tejes túlöntözzéssel sokkal többet árthatunk, mint a vizessel.

2. A tej fertőtlenít

A közvetlen napsugárzásnak kitett területeken a tej antiszeptikus, vagyis fertőtlenítő szerként alkalmazható. Nagy hasznát vehetjük például a kerti metszőolló fertőtlenítésében is, elég csak belemártani a tejbe. Ennek a módszernek két előnye is van: egyrészről így nem kell káros fehérítőt használnunk, illetve a tej kevésbé korrodálja a szerszámokat.


3. A tej, mint gombaölő szer

A tejjel a penész és számtalan gombás fertőzés ellen is felvehetjük a harcot. Egy kis vízzel felhígított tejpermet a növények levelein biztosítja, hogy azok védettebbé váljanak a gombákkal szemben. A sikerhez mindössze annyit kell tennünk, hogy összekeverünk egy rész tejet 2-3 rész vízzel, és 10 naponként permetezzük ezt az elegyet a növény leveleire. A legjobb, ha a szezon elején, megelőző intézkedésként alkalmazzuk ezt a permetezést.

4. A tej javítja a talaj egészségét

Érdemes akár a komposztba is raknunk tejet, mert a benne lévű zsírokat és vitaminokat elnyeli a talaj, és ez egészségesebbé teheti a növényeinket is. A tejport szórhatjuk közvetlenül is a talajra, de készíthetünk akár keveréket is a porból víz hozzáadásával. A tejjel, vagy a tejporos oldattal permetezett termőföld minőségibb termést hoz, és a növények a különböző fertőző vírusok és kártevők jelenléte mellett is egészségesebbek maradnak. Ezenkivül a tej javít a talaj víz- és levegőfelszívó képességén is.

5. A tej megvédi a paradicsomot

A paradicsomrothadást általában a kalciumhiány, a száraz talaj vagy a nedvességhiány okozza. Ha kalciumhiányról van szó, és meg szeretnénk védeni a paradicsomot a rothadás és a betegségek ellen, használjunk tejes permetet. Keverjünk össze 1 rész lefölözött tejet 9 rész vízzel, és  fújjuk be a növényünket néhány héten keresztül az oldattal (legalább a nyár közepéig). Így távol tarthatjuk a betegségeket, és olyan paradicsom-fertőzések terjedését gátolhatjuk meg, mint például a dohánymozaikvírus.


6. A tej elpusztítja a kártevő rovarokat

Ha megfelelően alkalmazzuk, akkor a tej segít kordában tartani a levéltetveket, a rojtosszárnyúakat (tripszek) és a takácsatkaféléket is. A lényeg, hogy magas zsírtartalmú tejet használjunk, mert ez káros a kártevők egészségére, így a tejjel permetezett leveleket kevésbé veszik majd célba az apró rovarok.


7. A tej és a melasz keveréke hatékony gyomírtó

A tej és a melasz kombinációja növeli a szükséges cukrok mennyiségét a növényben, és a keverék távol tartja a gyomokat is. Bármilyen tejről is legyen szó - teljes, néhány százalékos, nyers, szárított vagy zsírmentes - a tej az egyik legjobb dolog, amit a kertben használhatunk a táptalaj minőségének és a növények egészségének megőrzése érdekében. A melasszal csak tovább fokozhatjuk a tej hatását, mert táplálja többek között a hasznos mikroorganizmusokat is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?