Úgy veszik ezeket a gépeket a magyar gazdák, mint a cukrot: ezért népszerűek

Úgy veszik ezeket a gépeket a magyar gazdák, mint a cukrot: ezért népszerűek

Egyre nagyobb és egyre többet tudó mezőgazdasági gépeket vesznek a magyar gazdák - mondta el az Agrárszektor kérdésére Zahorán Zalán, a KITE Zrt. műszaki kereskedelmi vezérigazgató helyettese. A szakember hozzátette, hogy ezt a trendet egyrészt a precíziós mezőgazdaság egyre jelentősebb térnyerése indokolja, másrészt pedig a szűkülő optimális technológiai időszakok minél hatékonyabb kihasználásának biztosítása, illetve a gazdaság kapacitásainak optimum fölé növelése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Zahorán Zalán, a KITE Zrt. műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettese arról számolt be, hogy a mezőgazdasági géppiac trendjei az elmúlt években három fő erővonal mentén rajzolódnak ki. Egyik oldalról a különböző pályázatos lehetőségek (Kertészet, ÁTK) még mindig képesek egyes termékkategóriákban gyors keresletnövekedést, majd hasonló visszaesést eredményezni, ami alapvetően szembe megy a gyártók jelenlegi üzemi stratégiájával (nincs készletezés, csak megrendelésre gyártás, hosszabb szállítási határidők). Másik részről, egyre több termékkategóriánál a piac stabilizálódik és viszonylag jól tervezhető, ezáltal az ellátás és kiszolgálás is biztosabb. Harmadik jelentős trend a gépek tudás- és méretbeli növekedése. Előbbi jelentős mértékben betudható a precíziós gazdálkodás egyre jelentősebb térnyerésének, utóbbinál egyre gyakoribb érv a szűkülő optimális technológiai időszakok minél hatékonyabb kihasználásának biztosítása és a gazdaság kapacitásainak optimum fölé növelése. A szakember példaként elmondta, hogy 2020-ban a KITE Zrt. által legnagyobb darabszámban értékesített gépek az erőgépek, méghozzá a John Deere traktorok voltak. Munkagépek tekintetében a három bestseller a Rauch műtrágyaszóró és a Gaspardo középmély lazító volt.

Zahorán Zalán kifejtette, hogy a 2020-as év váratlan kihívások elé állította az egész gépforgalmazói ágazatot. A különböző intézkedések, a helyzethez illeszkedően jelentős tér- és időbeli korlátok lehetőségét vetítették előre, ami a szektorban elsősorban az áruk mozgását, a különböző gazdálkodáshoz szükséges termékek elérhetőségének csökkenését eredményezhették volna. Ennek megelőzésére szükség volt mind a saját rendszerük és munkarendjük helyzethez illeszkedő, gyors testreszabására, mind a bevezetett szabályaik következetes alkalmazására. Ennek köszönhetően változatlan formában fenn tudták a működőképességüket, növelni tudták a munkaerő-állományukat, és jelentős mértékben meg tudták valósítani az eltervezett fejlesztéseiket. Mindezek tükrében elmondható, hogy a 2020-as év a KITE Zrt. számára, bár nagyon megfeszített, de összességében eredményes volt.

A KITE Zrt. műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettesének elmondása szerint a magyar agrárium fő rendezvényét a vírus még nem érintette, így a kereskedelmi évindítás zökkenőmentes volt. 2020-ban a beszállítókkal a korábbi években már kialakult téli és kora tavaszi beszállítások zavartalanul lezajlottak, sőt az éves rendelések nagy részét a KITE le tudta fogadni az első negyedévben. A gyárleállások elsősorban Olaszországot érintették, a KITE fő beszállítóinál a koronavírus a kezdeti időszakban nem okozott ellátási zavarokat pótalkatrész fronton sem. A szakember elismerte, hogy az év későbbi szakaszában már érződött a gyárleállások, betegségek hatása, főként a szállítási határidők meghosszabbodásában. Az alkatrészellátás folyamatosságát minden gyártó próbálta fenntartani, ami kisebb-nagyobb zökkenőkkel sikerült is.

Zahorán Zalán a KITE Zrt. 2021-es kilátásait illetően elmondta, hogy a tavalyi évi termésmennyiségek és a kialakult terményárak kedvező beruházási környezetet teremtettek a gazdálkodók szemszögéből. Ezt támogatják még az elhúzódó pályázatok várható eredményhirdetései is. Árnyalhatja a képet egy esetleges további forintgyengülés, az alapanyagárak drasztikus növekedése, az ellátási láncok sérüléséből adódó szállítói csúszások.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?