Jön a John Deere eddigi legnagyobb dobása: így fog kinézni a gyártó gigakombájnja

Jön a John Deere eddigi legnagyobb dobása: így fog kinézni a gyártó gigakombájnja

Miután tavaly novemberben a hannoveri Agritechnica mezőgazdasági kiállítás és expón bemutatásra került, most újabb információk jelentek meg a Johne Deere flottájának legújabb zászlóshajójáról, a X9-es kombájnról, amely a gyártó eddigi legnagyobb járműve is egyben. Az X9-es tisztító berendezése mintegy 36%-kal lesz nagyobb a Jonh Deere korábbi legnagyobb járművénél, az S790-es modellénél, amivel - a gyártó ígérete szerint - az óránkénti száz tonnás teljesítmény is elérhetővé vált.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az X9-es széria két modellből fog állni, az X9 1000-es és az X9 1100-as egységekből. A két modell elválasztó és tisztító berendezése teljesen egyforma lesz, a cséplésért pedig egy kétrotoros magleválasztó kialakítás fog felelni, derült ki a Farmers Guardian összefoglalójából.

A cég elmondása szerint egy 1750 mm széles csatorna fogja táplálni az X-sorozat kettős elválasztóját, az XDS-t (X Series Dual Separator), amelynek hossza 3,51 méter, átmérője pedig 601 milliméter lesz. A John Deere szerint az XDS a terményt kilencszer fogja megforgatni, miközben a forgórész sebessége a 300-1300 fordulat/perc között lesz változtatható. A konkáv terület 1,6 négyzetméteres lesz, a teljes elválasztási terület pedig 22,5 négyzetméter. A tisztításért a gyártó Dyna-Flo XL tisztító felülete felel, amelynek teljes területe 6,97 négyzetméteres lesz. A kisebbik modell egy 14,8 ezer literes magtartállyal fog rendelkezni, magtartályürítése pedig 159 liter/másodperces lesz, míg a nagyobbik modellnél a tartály mérete 16,2 ezer liter lesz, ürítése pedig 186 liter/másodperces sebességgel fog történni. A kiöntőcsiga mérete akár 9,45 méteres is lehet.

Mindkét modell a John Deere új 13,6 literes PowerTech PWS motorját fogja használni, amely átlagosan 549/603 lóerős teljesítménnyel rendelkezik, de az elismerésre méltó 639/700 lóerős csúcsteljesítmény leadására is képes lesz. Az 1250 literes üzemanyagtartály 2,5 perc alatt is újratölthető lesz a gyártó szintén új FastFuel System névre keresztel rendszerének köszönhetően, amely 550 liter/perces újratöltést tesz lehetővé. A John Deere szerint a kombájnok egy tele tank üzemanyaggal 14 órán át lesznek képesek dolgozni.

A gépek egy új, kétszivattyús, hidrosztatikus váltórendszert is kaptak. A gyártó állítása szerint a ProDrive XL 30%-kal nagyobb forgatónyomatékot képes biztosítani a domboldalakon és nedves körülmények között, mint a korábbi ProDrive. Emellett rendszer képes arra is, hogy 1700 fordulat/perces fordulatszámot biztosítson, közúton haladva pedig akár 40 kilométer/órás sebességet is lehetővé téve. A motor beindításakor mindkét szivattyú azonnal beindul, hogy a legnagyobb forgatónyomatékot biztosítsa. Ahogy a jármű vezetője növeli a sebességet, a második szivattyú lassan leállítja magát, hogy ezzel is csökkentse az üzemanyagfogyasztást. A kombájn elérhető lesz kerekes és elöl hernyótalpas kiszerelésben is.

Az X9-es vezetőfülkéje az eddigieknél tágasabb lesz, több tárolóhely lesz benne, több USB-csatlakozó és jobb kapcsolódás. A kezelő is nagyobb kényelemben dolgozhat, a vezetőülést jobbra is, balra is 16 fokban el lehet fordítani, és hűtő-, fűtő- valamint masszírozó funkciókkal is rendelkezni fog. A vezetőfülkének három változata lesz, az Alap, a Prémium és a Legjobb specifikációk közül lehet majd választani, de a gyártó leszögezte, hogy a ledes világítás mindegyikben alaptartozék lesz.

A cég elmondása szerint a váltó-, a szállító- és a tisztítórendszerekben, valamint a vágószerkezetben történt fejlesztéseknek köszönhetően a betakarítási teljesítmény-követelmények 120 lóerővel csökkentek. A John Deere emellett bejelentette, hogy a kombájnokhoz való adapterek egy új sorozatát fogják a piacra dobni, amelyek munkaszélessége a 15,2 métert is elérheti.

A John Deere emellett olyan HDX (Hinged Draper Extended Table) vágóasztalokkal is rendelkezik, amelyek szabadalmaztatott, egyedi kialakításuknak köszönhetően akár 25%-kal is csökkenthetik a termésveszteséget a repce betakarításakor. Ezek a vágóasztalok 10,7-13,7 méter közötti szélességekben lesznek kaphatóak. A gyártó emellett olyan merev pengés HDR (Hinged Draper Rigid Knife) vágóberendezést is létrehozott, amelyet azokat a gazdákat célozta meg, akik kevés repcét termesztenek, ha termesztenek egyáltalán. Ezek 10,7-15,2 méteres munkaszélességben lesznek elérhetőek. A John Deere bejelentette, hogy 2020 nyarától fogadja az új kombájnokra érkező megrendeléseket, amelyeket előreláthatóan 2021 betakarítási szezonjára fog tudni teljesíteni.

(Címlapkép forrása: John Deere)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?