Brutális, mennyit költenek erre a magyar gazdák: tarolnak itthon ezek a gépek idén

Brutális, mennyit költenek erre a magyar gazdák: tarolnak itthon ezek a gépek idén

agrarszektor.hu
2022 első negyedévében mintegy 62,2 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket a magyar gazdák, ami 50 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának eladásait. Alkatrészekre 20,3 milliárd forintot költöttek, ami 38 százalékos növekedést jelent a bázisidőszakhoz képest. A géppiacon belül az erőgépek a forgalmazás közel 60 százalékát tették ki, a maradékot pedig a munkagépek és egyéb gépek alkották. A teljes értékesítésen belül még mindig a traktorok viszik a prímet, amelyek a gépbeszerzések közel kétötödét adták. Értékesítési oldalról az tapasztalható, hogy az előző ciklushoz képest erősödött a kisebb- és közepes forgalmazók pozíciója.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fokozatos fejlődés jellemzi a magyarországi mezőgépek piacát: az elmúlt évekre jellemző gépcseréknek köszönhetően egyre korszerűbbé vált a hazai mezőgazdasági géppark. A továbbfejlődésre több tényező is kényszerítőleg hat: ezek közé tartozik a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei, valamint az előttünk álló környezeti, illetve klimatikus kihívások. Ez utóbbiakban jelentős szerep juthat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használatának, az öntözésfejlesztés felgyorsításának, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtésének - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Agrárstatisztikai Információs Rendszerének (ASIR) friss elemzésében.

Az elemzés szerint a mezőgazdasági gépek értékesítésének alakulása évek óta dinamikus növekedést mutat: 2021-ben is újabb rekord született, ugyanis a mezőgazdasági gép- és alkatrészforgalom átlépte a 300 milliárd forintot, méghozzá annak ellenére, hogy a tavalyi év számos kihívás elé állította az agrárgéppiacot is. A szeszélyes időjárás és a járványhelyzet mellett nemcsak a jelentős gyártói áremelésekkel, hanem a gyakori és kedvezőtlen euró-forint árfolyamváltozások árdrágító hatásával is számolni kellett, valamint a szállítási, gyártási és alkatrészellátási nehézségek okoztak fennakadásokat. A gép- és az alkatrészellátás területén egyébiránt egyaránt folyamatos áremelkedés tapasztalható, amely vélhetően hosszabb távon fenn fog maradni. Tovább erősíti a már eleve nagyfokú kiszámíthatatlanságot az orosz-ukrán háború is, ami azzal jár, hogy a gazdáknak és gazdasági társaságoknak a szokottnál is előrébb kell gondolkodniuk a beruházásaikat illetően.

Mindezek ellenére 2021-ben jelentős bővülés történt az agrárgéppiacon, és biztatóan indult a 2022-es év is, mivel számos pályázati forrás támogatta a gépbeszerzéseket. A tavalyi évben nyertes pályázatokkal sok termelő juthatott mezőgazdasági gépekhez, eszközökhöz. A gazdálkodók törekvését a modern technikai eszközök alkalmazására a gépforgalmazók és -gyártók eladási adatai bizonyítják, amint arról az Agrárszektor is beszámolt korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az AKI ASIR jelentése szerint az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 62,2 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2022. I. negyedévben a géppark megújítására. Ez a forgalom, a néhány területen történt mennyiségi visszaesés ellenére, 50%-kal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Alkatrészekre pedig mintegy 20,3 milliárd forintot fordítottak a gazdálkodók, ami összesen 38%-os növekedés a bázisidőszakhoz képest. A vizsgált időszakban a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések 64%-át tíz forgalmazó szervezet bonyolította le, közülük a három legnagyobb gépkereskedő kezében összpontosult az összes magyarországi mezőgépeladás 45%-a. Ugyanakkor ebben az időszakban az első tíz cég részesedése 2, a három legnagyobb vállalkozásé pedig 3 százalékponttal csökkent az előző ciklushoz képest, ami a közepes és kisebb forgalmazók erősödésére utal. A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 57%-át tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 39%-os, a gabonakombájnok pedig 7%-os részarányt képviseltek.

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense továbbra is a traktor maradt, amelyből szerencsére van bőven választék a hazai forgalmazóknál. Az ismert nyugati és keleti, illetve távol-keleti márkákból 2022 első három hónapjában 871 új kerekes traktort vásároltak, 24,2 milliárd forint értékben. Ez 95 egységgel több a tavalyi év azonos időszakához képest. A kerekes traktorok között a legnagyobb részarányt továbbra is az 50-100 LE-s könnyű univerzális kategória képviselte, amelyből 2%-kal csökkent az eladás, és 232 darab talált gazdára. A 101-140 LE-s traktorok iránt közel 50%-kal, a 141-190 LE-s, úgynevezett "farmmindenes" csoportba tartozókból 3%-kal, a 191-260 LE-s traktorokból 4%-kal nőtt a kereslet. A 260 LE fölötti traktorok értékesített mennyisége 73%-kal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat.

Az önjáró rakodók értékesítése mintegy 38%-kal nőtt a 2022 első negyedévében az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest, ami 146 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt mutatkozott jelentősebb igény, az értékesített 106-ból 57-et a nagyobb, 7-9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el a kereskedők. A törzscsuklós homlokrakodókból 43%-kal esett vissza a kereslet, míg a csúszókormányos kisrakodókból 67%-kal nőtt az értékesítés. A traktorra szerelhető homlokrakodókból a bázisidőszakban eladott 168-cal szemben 2022. I. negyedévben 234 talált gazdára, vagyis itt is nőtt az kereslet. Bővül a gabonakombájn-piac is, az év első három hónapjában 46 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba, míg egy évvel korábban ekkor 35 kelt el. Az eladások 4,6 milliárd forint összértéke 31%-kal haladta meg az előző évi eladásokat. A kombájnokhoz az egy évvel korábbihoz képest fele annyi kukorica- és napraforgó-betakarító adapter talált vevőre.

Noha élénkült, de a korábbi évekhez hasonlóan idén is változó képet mutatott a mezőgazdasági munkagéppiac. Legnagyobb darabszámban (1335 egység) a különböző talajművelő gépekre volt igény, melyekből 10%-kal nőtt az értékesítés 2022 első negyedévében az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a tárcsás talajművelőkből és a magágykészítőkből vásároltak a legtöbbet a gazdálkodók. A szárzúzókból 14%-kal, a tárcsás talajművelőkből pedig 23%-kal nőtt a kereslet, míg a magágykészítőkből 12%-kal csökkent az értékesítés.

A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény idén márciusig 67%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítést. Ebben a gépcsoportban a metszők, előmetszők és a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek. A tápanyag-kijuttató gépek kereslete 11%-kal, vetőgépeké pedig 1%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Előbbiből a legnagyobb részt a szilárdműtrágya-szórók (334 darab) képviselik. A vetőgépekből a legtöbbet, 247 darabot a szemenkénti vetőgépekből értékesítették, ami 2%-kal maradt el a bázisidőszak eladásaitól. A növényvédő gépek iránti kereslet 44%-kal haladta meg 2021-es év azonos időszakának értékesítését. A piacra került 447 növényvédő gépből 331 függesztett, illetve vontatott, míg 18 önjáró szántóföldi permetezőgép, 82 pedig ültetvénypermetező volt. Duplájára nőtt a szálastakarmány-betakarítók értékesítése, ezen belül a rendkezelők eladása megháromszorozódott, a fűkaszák forgalma pedig 56%-kal nőtt. A bálázó gépekből több mint kétszer annyit értékesítettek, összesen 126-ra volt vevő. Mellettük 25 új bálacsomagoló gépet adtak el, háromszor annyit, mint 2021 január-márciusi időszakában.

Az öntözőgépek eladása jelentősen növekedett, 2022 első három hónapjában 1,5 milliárd forint nagyságrendben értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket, míg egy évvel korábban 1,1 milliárd forint értékben. A mezőgazdasági célú szállítójárművek eladása 55%-kal növekedett, pótkocsikból 53%-kal értékesítettek többet, összesen 276 darabot adtak el 2022. január-márciusi időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?