Reklámfilm az első üzemi traktorról 1920-ból (videó)

agrarszektor.hu
A gazdaság igazi mindenesei voltak az első traktorok. A kor mércéi szerint elképesztő gyorsan és pontosan dolgoztak, miközben a cséplőgép meghajtását is rájuk lehetett bízni. Egy bajor archív reklámfilm dicsekszik az új masinák képességeivel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az 1920-as években gurultak ki az első olyan erőgépek a gyárakból, amelyekkel már ekét, tárcsát vagy fogast is lehetett húzni. Sőt, olyan multifunkcionálisak voltak, hogy egy ékszíj segítségével a cséplőgépet is meg tudták hajtani. Ebben az időben a falvak lakosságát reklámfilmekkel igyekeztek meggyőzni arról, hogy az új masina hasznos és biztonságos is. A bajor tévé archívumából került elő ez a szépen felújított mozgókép.

Egy 45 lóerős Daimler dolgozik a filmben. Vagyis egy kétlovas ekefogathoz képest 20-szor nagyobb teljesítménnyel szántotta a  földet, egy nap alatt akár 8 hektárral is végzett. Az 5 méter hosszú gép 4 tonnát nyomott, mögötte az ekék irányban tartását plusz egy személy - a gerendelyen kormányozva - segítette. Maga az erőgép könnyen soron maradt, hiszen az első kerék az árokban haladva nyomvonalon tartotta. Ahogy a film büszkén bemutatja: menet közben akár le és fel is lehetett szállni  a traktorra - a sebessége ezt amúgyis lehetővé tette. Ami igazán izgalmas az az, hogy a gépet pár mozdulattal át lehetett szerelni  például egy 30 lóerős cséplőgép meghajtására is.

Íme a kétperces felvétel:

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?