A kormány teljes mellszélességgel az adatelemző, preciz gazdálkodás mellett

agrarszektor.hu
A kormány számára a digitalizáció nem kihívás, hanem lehetőség, mivel azokra a kérdésekre ad választ, amelynek nyomán a magyar mezőgazdaság is megfelelhet a XXI. század támasztotta követelményeknek - mondta az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a keddi sajtótájékoztatón, Gyermelyen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feldman Zsolt - aki a PREGA (precíziós gazdálkodásról szóló) konferencia beharangozóján beszélt - aláhúzta: a kormány nem megvédeni szeretné a digitalizációtól a magyar agráriumot, hanem segíteni kívánja az alkalmazásában. Ám ez komplex tudást igényel, hiszen használatakor egyszerre kell érteni a térinformatikához, a gépészethez, a távérzékeléshez, a termesztéstechnológiához. Ezért indították el 2015-ben a Digitális Jólét Programot és a Digitális Agrárstratégiát. A 2020 utáni uniós Közös Agrárpolitika (KAP) keretében a digitalizáció alkalmazása támogatható lesz.


Az egyik legfontosabb feladat megtalálni azokat a tudásátadási formákat, amelyek segítségével minden gazdálkodó számára elérhetővé válnak a számára hasznos tudásszegmensek, és ezekkel még versenyképesebbé teheti saját gazdaságát. Mindennek az élelmiszeripari alkalmazása szintén nagyon fontos. Példaértékű a Gyermelyi Zrt., ahol a termelés magas technológiai színvonalú, digitalizált módon szervezett és vezérelt - hangsúlyozta Feldman Zsolt. Tóth Béla, a Gyemelyi Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy folyamatos fejlesztések révén jutott el a cég mára oda, hogy a termelésben a robotikát, a termelésszervezésben és irányításban pedig a legkorszerűbb informatikai rendszereket alkalmazza.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás egyik fontos feltétele a digitalizáció széleskörű elterjesztése a gazdálkodók körében. A NAK ezt a folyamatot úgy segítheti, hogy információkkal látja el a gazdákat. De ilyen ismeretgyűjtőhely a PREGA (precíziós gazdálkodás) konferencia is, amelyet a NAK a kezdetektől támogat. A rendezvényre február 19-20-án, Budapesten kerül sor.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?