Traktorforradalom előtt: megindult a harc Kubáért

agrarszektor.hu
Harminc évesnél is idősebb traktorok, állandó alkatrészhiány, szegényes inputanyag-kínálat és alacsony termelékenység. Úgy tűnik, a kubai parasztoknak most lett elegük a szovjet időkből rájuk maradt gazdálkodási rendszerből, és ők is mielőbb be akarnak lépni a 21. századba. Mi másra számíthatnának, ha nem a jó öreg MTZ-kre?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Amikor az 1950-es években Fidel Castro és társai forradalmat robbantottak ki Kubában, a karibi szigetország termőterületeinek háromnegyede még külföldi magánszemélyek és vállalatok tulajdonában állt. A fő exportcikk a cukor volt, amelyet az Egyesült Államokba és Nagy-Britanniába adtak el.

A hatalomátvételt követően a Szovjetunióval erősítették meg a politikai-gazdasági kapcsolatokat, és a földek is állami tulajdonba kerültek. Az iparosodásra és a városiasodásra próbálták helyezni a hangsúlyt, a mezőgazdaság így háttérbe szorult, és ennek következményeként a gépesítettség sem követte a kor igényeit.

Amikor a kilencvenes évek elején összeomlott a KGST, a "testvérállamok" segítsége nélkül Kuba agráriuma szinte a kőkorszakba süllyedt vissza: nem volt takarmány, műtrágya, vetőmag, oltóanyag, fejlett öntözőrendszerek, de még gumiabroncsok és üzemanyag sem a mezőgazdasági gépekhez. Akkoriban 280 ezer ökröt, lovat vontak be a termelésbe, hogy azzal pótolják a kieső gépi erőt. A helyzet később némileg javult, ám mára a kubai vezetés is rájött, hogy nemzetközi nyitás nélkül örökké csak egy helyben fognak topogni.

A szigetország viszonylag könnyen összevethető Magyarországgal, hiszen nem sokkal nagyobb annál: a 110 ezer négyzetkilométer kiterjedésű területen bő 11 millió ember él. Míg azonban nálunk 140 ezer traktor dolgozik a földeken, Kubában csupán 65 ezerre tehető az erőgép-állomány. Az ottani gépek 95%-a ugyanakkor harminc évnél is idősebb, és az öt esztendőnél fiatalabb traktorok aránya mindössze 1%.

A lakosságnak alig 10%-a dolgozik a mezőgazdaságban, így nem csoda, hogy a szükséges élelmiszer bő kétharmada import révén érkezik az átalakuló karibi államba. A fiatalok egyelőre nem vágynak a földekre, így a gazdálkodók zöme az 50-65 éves korosztályból kerül ki. Az időjárási szélsőségek (szárazság, áradások, hurrikánok) egyre gyakoribbá válása is nehezíti a termelést, talán ezért is hever a 6,2 millió hektárnyi szántóterület fele egyelőre megműveletlenül (ennek 80%-a még mindig állami tulajdonú).

Kuba számára ésszerű megoldás volna, ha mindenekelőtt az Egyesült Államokkal fonnák szorosabbra a gazdasági kötelékeket. Az USA bő fél évszázados szünetet követően hamarosan traktorgyárat létesít a szigetországban, amely évente 1000 darab kis teljesítményű, Oggún márkanevű erőgépet állít majd elő a kubai farmerek munkájának megkönnyítésére.

Az egyszerű, könnyen fenntartható, munkagépként is funkcionáló, 18-25 lóerős konstrukciókat várhatóan 10 ezer dolláros vételár alatt (ez kb. 2,5 millió forintnak felel meg) kínálják majd. A vásárlóképes kereslet létezik, kérdés azonban, hogy az állam mennyire támogatja majd a piac szabad működését.

A traktorüzletből nem akar kimaradni Fehéroroszország sem: a Magyarországon is népszerű MTZ/Belarus gyártóvállalat máris bejelentkezett, hogy felmelegítse a hajdani kiváló kapcsolatokat. A Raúl Castro utódaként a következő kubai elnökként emlegetett Miguel Díaz-Canel Bermúdezt a közelmúltban vendégül is látták Minszkben, hogy bemutassák neki az ország egyik büszkeségének számító MAZ autógyárat.

A karibiek elsősorban a traktorok és teherautók (valamint a hozzájuk való alkatrészek) iránt érdeklődnek, és 450 darab (80, 100, illetve 150 LE-s) MTZ-re már le is adták a rendelést 13 millió dollár értékben. A térségben komoly hagyománya volt a szovjet gépek használatának, ám az utódállamok (köztük Fehéroroszország) sokat vesztettek pozícióikból, így van mit bepótolniuk.

A minszki traktorgyár már Nicaraguával és Bolíviával is megegyezett 1000, illetve 450 darab erőgép értékesítéséről. Látszik, hogy a piacgazdasági áttérés első szakaszában a John Deere, illetve a nyugat-európai "sztármárkák" aligha fognak labdába rúgni Kubában, amely a mezőgazdasága újjászervezését így minden bizonnyal az MTZ-re, és a hozzá hasonló, olcsó, ám strapabíró és megbízható gépekre alapozhatja majd.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?