Befellegzett a kínai műtrágya exportnak?

agrarszektor.hu
A nitrogénműtrágyák készítésére használt karbamid egyik legnagyobb exportőre, Kína két éven belül akár importőrré is válhat az egyre emelkedő energiaárak miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kína múlt héten tovább szigorította a karbamid exportra vonatkozó szabályokat, és júliustól-októberig terjedő időszakra szűkítette a 110 százalékos vámtól mentes kiviteli időszakot, amennyiben a tápanyag ára tonnánként meghaladja a 2100 jüant - olvasható az UBS elemzésében.

A bankház szerint azonban ez még csak a kezdet, mivel Kína egyre óvatosabb az olyan termékek exportját illetően, melyek különösen energiaigényesek, éppen ezért már nem is számolnak jelentős mennyiségű karbamid alapú műtrágyával a távol keleti országból. Emellett a foszfát kivitelében is csökkenésre számítanak az elemzők.

A karbamid előállítása igen energiaigényes, Kína pedig elsősorban kőszenet használ gyártása során, melynek ára 20 százalékkal, tonnánként 820 jüanra emelkedett, így az ország az állami tulajdonú bányák esetében 2011-ig befagyasztotta az árakat.

A UBS elemzői ezért azt jósolják, hogy Kína 2012-ben már nettó karbamid-importőr lesz, ami óriási fordulatot jelent ahhoz képest, hogy az elmúlt 3 évben a legnagyobb exportőrök közé tartozott, a világ termelési kapacitásának 44 százalékát reprezentálva.

Ennek megfelelően a bankház 5-15 százalékos áremelkedést prognosztizál a 2011-13 közötti időszakra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?