A bíróság szerint már nincs is nemzeti földalap, de mégis van

agrarszektor.hu
Tavaly november 5-vel megszűnt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), mivel központi szervezete beolvadt a Földművelésügyi Minisztériumba (FM) - ezt állapította meg egy perben a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A testület a minisztériumi háttérintézmények átalakításáról szóló múlt évi kormányhatározatra, illetve a "Földet a gazdáknak" elnevezésű állami földértékesítő programot lezáró tavalyi törvényre alapozta álláspontját. Az agrártára szerint viszont a bíróság tévesen értelmezte a jogszabályokat, így sem az NFA, sem a "Földet a gazdáknak" program nem szűnt meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet központi szerve 2016. november 5. napján a Földművelésügyi Minisztériumba történő beolvadással megszűnt" - állapította meg egy végzésében a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A testület egy olyan per kapcsán vizsgálta a kérdést, amelyet a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. még korábban indított az NFA-val szemben haszonbérleti elszámolási vita miatt.

A bíróság indoklása szerint az FM irányítása alatt álló NFA központi szervének megszűnését egy tavalyi kormányhatározat írta elő, amely a minisztériumi háttérintézmények átalakításáról rendelkezett. Ennek értelmében az NFA megszűnésének időpontja a "Földet a gazdáknak" elnevezésű program befejeződését követő időpont.

Az Országgyűlés a "Földet a gazdáknak" programról tavaly törvényt alkotott, amellyel lezárta a még 2015-ben indított állami földárveréseket. E törvény november 4-én lépett hatályba, így - érvel a bíróság - november 5-ét kell tekinteni annak a napnak, amikor az NFA központi szerve - az FM-be olvadva - megszűnt. Emiatt a bíróság a jogutód perbevonásáig a kishantosi cég ügyében folytatott eljárást félbe is szakította.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a kormány határozatát és a "Földet a gazdáknak" programról szóló törvény rendelkezéseit is tévesen értelmezte - szögezi le ugyanakkor a Földművelésügyi Minisztérium abban a válaszban, amelyet Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott. A tárca álláspontja szerint az NFA nem szűnt meg és nem olvadt be a tárcába.

Az FM azzal támasztja alá érvelését, hogy - bár az állami földek árverései tavaly valóban befejeződtek - a "Földet a gazdáknak" program teljesen nem zárult le. Továbbra is folyik ugyanis azoknak az állami területeknek az eladása, amelyek térmértéke nem éri el a 3 hektárt. Emellett a program keretében az NFA más módon is hasznosítja az állami földeket, és ez lesz a helyzet a jövőben is  - közölte írásbeli válaszában az FM.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?