Döntött a debreceni bíróság: súlyos büntetést kapott a légpuskás orvvadász

Döntött a debreceni bíróság: súlyos büntetést kapott a légpuskás orvvadász

MTI
Folytatólagosan elkövetett orvvadászat miatt egy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Járásbíróság egy férfit, aki légpuskájával több állatot is elejtett Debrecen külterületén - közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-vel. Dobó Dénes tájékoztatása szerint a bíróság előkészítő ülésen, távmeghallgatás nyomán hozott ítéletet, miután a vádlott egy másik ügy miatt jogerős szabadságvesztés büntetését tölti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tényállás szerint a vádlott 2018 nyarától 2019 nyaráig a háza kertjéből több állatot is elejtett légfegyvereivel. A férfi ingatlana mögötti területek már külterületi részek, a tágabb környezet egy vadásztársasághoz tartozó terület. A vádlott - vadászatra való jogosultság nélkül - lelőtt és jogtalanul eltulajdonított egy fácánkakast, két fácán tyúkot, egy tőkés récét, két mezei nyulat. A férfi az állatok lelövésével és eltulajdonításával százezer forint kárt okozott a vadásztársaságnak.

Ezen túlmenően a férfi több olyan állatot is elejtett, amelyek természetvédelmi szempontból védettek. Lelőtt két vetési varjút, amelyek természetvédelmi értéke egyedenként 50 ezer forint, valamint levadászott egy nagy fakopáncsot, amelynek 25 ezer forint a természetvédelmi értéke. Az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat folytatólagosan elkövetett orvvadászat bűntettében, természetkárosítás bűntettében és folytatólagosan elkövetett lopás vétségében, ezért őt, mint többszörös visszaesőt halmazati büntetésül egy év nyolc hónap börtönbüntetésre és két év közügyektől eltiltásra ítélte.

A sértett vadásztársaság polgári jogi igényének helyt adva kötelezte a vádlottat a kár megtérítésére - ismertette az ítélet részleteit a szóvivő. A döntést az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06