Szecskavágó

A szecskavágó gépek faanyagok felaprítására szolgálnak. Az így kapott faapríték eltüzelhető, de használható talajtakarásra is.

A szecskavágó gépek különböző vastagságú és keménységű fa anyagok aprítására és darálására szolgálnak. A kisebb kapacitású gépek elsősorban a vékonyabb faágak, nyesedék, illetve metszési hulladék vagy szőlővenyige aprítására, darabolására alkalmasak, míg az erősebb szecskavágó gépek akár vastagabb faágak, bizonyos körülmények között akár a fatörzsek aprítására is alkalmazhatóak. A gépek használata során előállított faapríték többféleképpen is felhasználható: egyrészt ismert az energetikai célú felhasználása (tüzelés), másrészt talajtakarónak is alkalmas az így előállított mulcsanyag.

A szecskavágók technikai konstrukciója igen sokféle lehet, ahogyan meghajtásukat tekintve több is különféle típus létezik. Vannak például a traktorral hajtható kardánhajtású gépek, ahogy elektromos meghajtású modellek és saját belsőégésű motorral ellátott benzines vagy gázolajos működtetésű szecskavágók is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.