Változás jön az élelmiszerboltokban itthon: ez vár a magyarokra a jövőben?

Változás jön az élelmiszerboltokban itthon: ez vár a magyarokra a jövőben?

agrarszektor.hu
A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség abban bízik, hogy a hazai kiskereskedelem visszatérhet a régi, koronavírus-járvány előtti mederbe. Neubauer Katalin, a szövetség főtitkára szerint most egy szolidabb emelkedés az élelmiszerköltésekben is kedvező tendenciát mutathat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2024 márciusában a hazai kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 3,6%-kal, naptárhatástól megtisztítva 4,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 5,7%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben pedig 0,6%-kal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - írta meg az Infostart. Neubauer Katalin, az MNKSZ főtitkára szerint a március talán visszahozta azt a vásárlási hajlandóságot, amire már hónapok óta vártak, mert tavaly harmadik negyedévben már csökkent az infláció, a reálbérek elkezdtek növekedni az év vége felé, viszont a vásárlás még nem állt vissza. A szakember szerint a március volt az a hónap, amikor már a kereskedelem is érezte, nemcsak a számokban, hogy ténylegesen a vásárlási kedv visszatérni látszik. A szövetség főtitkára hozzátette, most már abban bíznak, hogy ezek tendenciaszerű változások, és így is marad a következő időszakban a fogyasztás növekedése.

Az egyes szegmensekben ugyanakkor megtévesztők is lehetnek szerinte a számok, mert az élelmiszerekben volt a legerősebb a visszaesés. Tavaly márciusban 90% volt csak a volumenindex, nagyon jelentős visszaesés volt, ezért most a számok azt mutatják, hogy az élelmiszerköltések jobban alakultak, csakhogy a tavalyi visszaesés az időszakában nem volt ilyen nagy mértékű a csökkenés a nem élelmiszer kategóriában, ezért most egy szolidabb emelkedés ott is kedvező tendenciát mutathat.

Tényleg bízunk abban, hogy most már visszatérhet a kiskereskedelem a régi, koronavírus-járvány előtti mederbe. A szakma egyszer már fölállt 2021-ben, de a 2023-as mélyrepülés mindenkinek egy nagyon nehéz időszak volt. Sokat dolgozott azon a szakma, hogy elindulhasson fölfelé a fogyasztás

- vélekedett a Neubauer Katalin

A szakember biztatónak tartja, hogy márciusban az üzemanyagoknál is növekedés történt, pedig nagyon magasak voltak az üzemanyagárak. Elmondása szerint, ha a kormányzati tárgyalások után csökkenni fog az árszínvonal, akkor még ott is jelentős forgalomemelkedés jöhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?