Brutális vihar jön Magyarországon: térképen mutatjuk, hol, mi várható

Brutális vihar jön Magyarországon: térképen mutatjuk, hol, mi várható

MTI
Zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emellett 13 vármegyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás-veszély miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mint írták, kedden a déli óráktól egy közeledő hidegfront hatására észak, északnyugat felől megnövekszik a zivatarok kialakulásának valószínűsége. A zivatarok előbb északnyugatot érik el, majd fokozatosan a középső, és a keleti országrészre is átterjedhetnek. A legerősebb cellákat viharos, 70 kilométer/órás, főként az északi területeken 80 kilométer/órás széllökés, 1-2 centiméter átmérőjű jégeső és intenzív csapadékhullás (15-20 milliméter) kísérheti. A zivatartevékenység éjszakára sem szűnik meg.

A meteorológiai szolgálat ezért az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt. A zivatarok környezetében az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Emellett 11 vármegyére felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést, az intenzív záporokból, zivatarokból ugyanis rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Ennek értelmében a felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas vármegyék területén.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?