Gyilkos galóca

A gyilkos galóca kalaposgombák rendjén belül a galócafélék családjába tartozó, közel 600 fajt számláló Amanita nemzetség egyik képviselője. Súlyosan mérgező gomba!

A gyilkos galóca jellemzői és előfordulása

A gyilkos galóca Európában rokon fajaival együtt a legsúlyosabb - gyakran halálos kimenetelű - mérgezéseket okozó nagygombák közé tartozik. Magyarországon is gyakori gomba, szint bárhol találkozhatunk vele. A gyilkos galóca közepesen nagytermetű, tönkjén pedig lelógó gallér és jól fejlett bocskor van. Lemezei fehérek. Húsa fehér és nem változik. Az alap színe zöld vagy barnászöld árnyalatú. Kalapja félgömb vagy harang alakúból domború, végül kiterülő, 5-12 cm nagy. Színe fehéres, sárgászöld, olajzöld, zöldesbarna, a szélén sokszor világosabb, selymes, szálas, többnyire kissé sötétebb sugaras rajzolattal. Bőre lehúzható, a tetején néha fehér burokmaradványok is lehetnek, de legtöbbször teljesen csupasz.

A gyilkos galóca rönkje karcsú, lefelé vastagodó, alul gumósan megvastagodott, tömör, később lehet odvasodó, 5-15 cm hosszú, 1-2 cm vastag. Színe fehér, gyakran halványzöldes színnel márványozott, gyűrűs rajzolatokkal. Gallérja jól fejlett, a fiatal gombán a lemezeket takarja, de később lelógó, többnyire bordásan csíkos. Bocskora szintén fejlett, nagy, fehér, többnyire eléggé eláll a tönktől. Szedéskor a bocskor sok esetben egészében a földben marad.

A gyilkos galóca lomberdőkben, vegyes erdőkben terem. Leginkább tölgyfák alatt, de kivételesen fenyőfélék alatt is található, egyesével, vagy néhány példány a fától távolodó vonalak mentén. Nyári és őszi gomba, júniustól októberig terem. Melegkedvelő faj, a tőlünk északra fekvő országokban egyre ritkább. Hazánkban is gyakorinak mondható, az országban majdnem mindenhol előfordul. Nagyon fontos kiemelni, hogy igen súlyosan, halálosan mérgező gombáról van szó! A halállal végződő gombamérgezéseket nálunk legtöbbször a gyilkos galóca okozza!

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.