Súlyos bírság jár ezért a magyar erdőkben: a legtöbben nem is tudnak róla

Súlyos bírság jár ezért a magyar erdőkben: a legtöbben nem is tudnak róla

agrarszektor.hu
Az erdei kirándulások mindig jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ilyenkor azonban gyakran feltámad a vágy az emberben, hogy ezt-azt hazavigyen az erdőből. Ám amíg vannak olyan dolgok, amelyeket teljesen, vagy bizonyos határok között szabadon lehet gyűjteni, akadnak olyanok is, amelyeket kifejezetten tilos, sőt, akár komoly bírság is járhat értük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az erdőben járva sokszor azt gondolja az ember, hogy az “senki földje”, tehát, amit ott talál, az az övé lehet. Van, amit szabadon lehet gyűjteni, például ilyen a medvehagyma, ám erre is vannak szabályok. Más dolgokat viszont szigorúan tilos hazavinni - írta meg az Infostart a femina.hu értesülései alapján.

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a védett növények leszakításával nagy kárt okozhat az ember az erdei ökoszisztémában, ám rengeteg egyéb dolgot sem szabadna begyűjteni. A jogszabály megszegői a komoly károkozás miatt akár jelentős mértékű pénzbírsággal is sújthatók, ezért különösen fontos tudni, hogy mit szabad, és mit tilos begyűjteni.

  • Agancsok: A vadgazdálkodásról és vadászatról szóló törvény értelmében tilos hazavinni az elhullajtott agancsokat. Ezek a területileg illetékes vadásztársaság tulajdonai. Az agancsok gyűjtését kizárólag erdészeti szakemberek és hivatalos engedéllyel rendelkezők végezhetik, egyéb esetek lopásnak minősülnek. A bírság összege akár ötmillió forint is lehet.
  • Ásványok, ősmaradványok: A természet védelméről szóló törvény értelmében a földtani természeti értékek általános védelme illeti meg a földtani, felszínalaktani képződményeket, ásványokat, ásványtársulásokat, ősmaradványokat, így ezeket sem szabad hazavinni. Ezeket kizárólag a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet gyűjteni.
  • Gombák és zuzmók: Számos gomba- és zuzmófaj védettnek minősül, természetvédelmi értékük 5-10 ezer forint közé esik. Leszedésük komoly kárt okozhat az élővilágban. Ezért, ha valaki nem biztos egy gomba fajtájában, és ez a mérgező gombák miatt is erősen javasolt, inkább hagyja ott az élőhelyén.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?