Hatalmasat robbantott egy brit cég: ez az egész növénytermesztésre hatással lehet

Hatalmasat robbantott egy brit cég: ez az egész növénytermesztésre hatással lehet

agrarszektor.hu
Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését. A nagyhozamú üvegházi növénytermesztés alapvető feltételei, a klímakontrolláltság és a pótmegvilágítás megléte, nagyon magas energiafogyasztást hordoznak magukban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Michigan-i Egytem kutatói kimutatták, hogy az üvegházi növénytermesztésben az energiafogyasztás a második legnagyobb működési költség, míg Cornell Egyetem szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy a kontrollált környezetben történő termesztés előnyei mellett, nem hanyagolható el az sem, hogy mekkora mindennek az energiaintenzitása. Arra, hogy hogyan lehet fenntartható módon csökkenteni az energiaköltségeket, a NextGen Nano Poly Power® adhat egy innovatív megoldást - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

A jövő napeleme: organikus fotovoltaikus napelem (OPV)

Amikor a gazdasági szempontok alapján pozitívan értékelendő, nagyteljesítményű perovszkit napelemek üvegházi használatáról van szó, meg kell említeni azt is, hogy ezek a típusú panelek anyagukban ólmot tartalmaznak. Ez esetben nem zárható ki annak az esélye sem, hogy a nehézfém akár bekerülhet a növényi szövetekbe, amivel végső soron már az élelmiszerben is megjelenhet az ólom. Ezzel szemben az organikus fotovoltaikus rendszer teljesen természetes anyagot, úgynevezett biopolimereket használ.

A NextGen Nano ennek megfelelően fejlesztett ki egy szabadalmaztatott átlátszó organikus fotovoltaikus (OPV) panelt, a PolyPower®-t, amely a napelemek következő generációjaként lesz használható. Az új fejlesztésű napelem rugalmas, tartós és környezetbarát biopolimerekből készül. A technológia célja, hogy felváltsa a hagyományos, törékeny és nehézfémeket tartalmazó napelemeket és fenntartható módon járuljon hozzá az üvegházak energiaellátottságához.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az átlátszó napelem, amely energiát termel

Az Észak-Karolina Állami Egyetem (NCSU) és a NextGen Nano által végzett kísérletek során a napenergia előállításához használt fény hullámhosszának kiszűrésére speciális optikai bevonattal ellátott szerves napelemeket használnak. A napból érkező fény spektrumának fényáteresztő réteggel történő szabályozásával manipulálható a klorofilltartalom a növényekben, ezzel optimalizálva a fejlődésüket, miközben villamos energiát termelnek, amivel az üvegházban termesztéshez szükséges megvilágítást biztosítsák.

A kiváló áttetszőséggel és energia kinyeréssel rendelkező OPV panelek gyakorlati vizsgálatakor kimutatták, hogy a kontroll, illetve a fényáteresztő panelek alatt termesztett növények között nincsen szignifikáns különbség. A jelenlegi energiaválságban még inkább fény derült arra, hogy egyre nagyobb szükség van az üvegházak energiaellátásának diverzifikálására, amelyhez jó példa lehet akár a jövőben a NextGen Nano innovatív, környezetbarát, fényáteresztő napelemei, vagy ehhez hasonló további fejlesztések.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?