2023. május 29. hétfő Magdolna

Aggasztó, ami Európában történik: kicsinálhatja a Kárpát-medencét a klímaváltozás

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy Európában az egyik legnagyobb vesztese a klímaváltozásnak nem más lesz, mint a Kárpát-medence. Bár meglepő lehet, de Magyarországon nem igazán változott jelentősebb mértékben a csapadék mennyisége összességében. A szezonális eloszlás azonban annál inkább, és ez igen komoly problémákhoz vezethet.

Bár a globális átlaghőmérséklet még csak egy fokkal emelkedett, ez jelentős növekedést okozott a hőségnapok számában, amikor a napi középhőmérséklet 27 fok felett van. Ennek oka maga az ember, amely megváltoztatta a környezetét. Fontos megérteni, hogy nem csak melegedés történik, hanem az egész éghajlat változik. A probléma alapja részben az, hogy több energia és vízgőz van a légkörben. Növeltük a Föld átlaghőmérsékletét, ez pedig kedvez az időjárási szélsőségek kialakulásának. A legnagyobb változás a csapadékeloszlás területén következett be, Magyarországon talán még nem annyira, de a világ nagy részén ez okozza a legsúlyosabb bajokat - írja a Portfolio.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az előrejelzésekből pedig kiderül, hogy a Kárpát-medencén belül a legnagyobb vesztes a mezőgazdaság lesz. Öntözéssel ugyan lehet védekezni egy ideig, de ez sem egy örökre tartó megoldás, a vízgazdálkodásunkat alaposan át kellene gondolni. Mint említettük, hazánkban az csapadék összmennyisége nem igazán változott, a szezonális eloszlás az, ami gondokat okoz: tavasszal például átlagban közel 20%-kal százalékkal kevesebb eső esik. Az igaz, hogy intenzívebbek az esőzések, ugyanakkor ez a vízmennyiség hamar átfolyik a talajon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?